HTML

Linkek

A futás olyan hegyek nélkül, mint az élet futás nélkül. Lapos.

Friss topikok

  • csuth.tamas: Onedoor Trail a Mecsekben :) (2019.10.01. 07:19) Instant túrák áttekintés
  • Zsalapa: Valamennyi "40 éves hobbifutó" nevében gratulálok! :D (2019.03.13. 14:05) VTM 2019
  • luy123: Készülőben van egy Pilisi Kilátások Kör is, a "Pilisi Kilátások" jelvényszerző mozgalom alapján. (2016.10.20. 15:50) Körző
  • RabiMiki: Csákvár már vááááros! Aztakutyafáját! Gratulálok! :) (2014.10.12. 21:40) VérKör bringával
  • ubp: Egészen kedvet kaptam :) De tudom, hogy milyen sok munka, futás van mögötte! Gratulálok a szép te... (2014.05.11. 22:46) Terep százas 2014

Instant túrák áttekintés

2019.09.28. 14:46 pamutmamut


instantok.jpg

2014-ben indult az első instant túra a VérKör. Azóta rengeteg túra jött létre. Féligaz információk keringenek a Facebookon. Készítettem egy áttekintést az elmúlt évekről. Talán segít eligazodni az instant túrák erdejében.

A bármikor teljesíthető túrák ötlete nem mondható éppen újnak. Az 1938-ban létrehozott Országos Kéktúra már egy ilyen túra volt. Bármikor teljesíthető. A teljesítéshez egy igazolófüzet és sok-sok pecsét szükséges. A Kétúrán kívül sok más túramozgalom is létezik. Bővebben: http://mtsz.org/turamozgalmak

A túramozgalmak közös jellemzője, hogy legtöbbször nincs meghatátorzva a teljesítés ideje. Pontosabban nincs szintidő. A Kéktúra például akár évekig is nyugodtan teljesíthető darabokban.

Az első túra amit kihasználta a 21. század technikáit az A Kör volt. 2013-ban jött létre Csanya és Don Razzino közös ötlete alapján. A Börcsönyben lett kijelölve egy 150 km-es kör. A teljesítés igazolása egy GPS jeladóval történik. Nagy előnye, hogy pontosan nyomon követhető a teljesítő. Mentésnél könnyen meghatározható a helyzete. A GPS koordinátákat a rendszer mobil hálózaton keresztül továbbítja. Azaz ha nincs térerő a készülék rögzíti a pozíciót, de továbbítani nem tudja. A célban azonban kiolvasható belőle a pontos teljesített útvonal. A GPS jeladót a szervezőknek ki kell vinniük minden indulónak és utána vissza is kell tőle szerezni. Ezért bármikor nem lehet indulni, csak előre egyeztetett időpontban. Csanyáék több módon is korlátozzák az indulók számát, hogy ne legyen nagy tumultus. A rendszer nem is arra lett kitalálva, hogy heti 30 ember induljon. A Kör a távja és a terep miatt egyfajta etalon. Nem sokan képesek teljesíteni!

2014 januárban indult a VérKör az első instant túra. Ötletgazda: Lovas Mátyás. Ez volt az első túra ami az instant kifejezést használta. Szerettem volna egy bármikor teljesíthető teljesítménytúrát létrehozni a Vértesben. Továbbá elvárás volt, hogy a teljesítést lehessen egyszerűen, gyorsan ellenőrizni és a rendszer legyen teljesen automata. Ne legyen szükség senkire a teljesítéshez, csak a résztvevőre.

A Vérkör a 2014-ben még elterjedőben lévő "okostelefonokat" és a QR kódot hívta segítségül. Az ötlet egyszerű: az útvonal különböző pontjain elhelyezünk QR kódokat amit a telefon QR kód olvasó alkalmazásával olvasunk be. A QR kódok egy-egy linket rejtenek amelyek egy adott weboldalt nyitnak meg.  A weboldal szervere regisztrálja a megnyitás pontos idejét. A Vérkör gyalog, futva és kerékpárral is teljesíthető. Mindegyikhez külön szintidő tartozik. Gyalogosoknak 18 óra, futóknak 12 óra, bringásoknak pedig 7 órájuk van teljesíteni a 77 km-t a Vértesben. A rendszer teljesen újszerű volt, előtte még senki nem csinált ilyet. Hatalmas port kavart már az indulásnál. A többségnek tetszett, de voltak károgók is bőven. Többen - az akkor még elterjedőben lévő - okostelefon szükségességét tartották problémának. Szerencsére nem lett igazuk. Az indulás évében 107-en teljesítették és majdnem ennyinek nem sikerült. Nem feltétlenül a pálya nehézsége miatt adták fel sokan, hanem a tájékozódás és a nem megfelelő erőnlét okozta a problémákat. Voltak azonban technikai nehézségek is. Sokan nem tudták még megfelelően kezelni a telefont.

A VérKör sikerén felbuzdulva 2016-ban alkottuk meg Nagy László (Paripa) -val közösen a Vércsé-t.  A Vércse egy kicsit más. Kizárólag VérKör teljesítéssel lehet indulni, nem körpálya és változó szintidő van. Ez egy elit túra, kevés indulóval és 100 km-es távval. Ebben az évben egyetlen ember látta meg a lehetőséget a bármikor teljesíthető túrákban: Bíró Zsolt. A Karancs-Medves vidékét és szálláshelyét szerette volna népszerűsíteni egy instant túrával. 2016 november 13-án megszületett a Medvéskör. 

A VérKör létrehozása után egy nagyobb csend következett (Medvéskört leszámítva). Mindenki várt, hogy vajon mi fog ebből kisülni. Mennyire lehet életképes egy ilyen túra a (Magyarországon rendkívül népszerű) teljesítménytúrák között. Hiszen valahol nekik teremt konkurenciát, még ha sok mindenben el is tér tőlük. Mivel bármikor teljesíthető sok olyan embert vonz aki a szokásostól eltérő munkarendben dolgozik vagy szeretne túrázni, de hétvégén nem ér rá. 

2017-ben megjelent a GeoGo. Baranyi Zsolt egy egységes felületet dolgozott ki ahol bárki szabadon létrehozhat új instant jellegű túrákat. A kezdeti verzió kicsit döcögős volt, de az új átdolgozott 2.0-ás verzióban már javítva lettek a hibák és nagyobb érdeklődésre tart számot.

Szintén ebben az évben jelent meg a OneDoor Trail. Itt 5 táv közül választhatunk. Minden útvonal a Mecsekben lett kijelölve. Seres Milán a szervezője.

2017-ben már volt mozgolódás de talán 2018-ban következett be az igazi áttörés ez volt az az év amikor igazán beindultak az intant túrák. 2018. áprilisában elrajtolt a Sunset eTrail a Vértesben. Nagy László (Paripa) ötlete alapján létrejött trail-en naplementéig be kell érni a 42 km-es maratoni távon. Közben azért 1000 méter szintet is le kell küzdeni a Vértes legszebb részein. Júniusban Perl Gergő ötlete alapján a Budai-hegyekben létrejött a Szénáskör. Rövid távja hamar népszerű lett.  Budapest közelsége és a barátságos táv mágnesként vonzotta a gyalogos és a futó indulókat. Rövid időn belül ez lett a legnépszerűbb instant túra. 2018-ban a Medvéskör is bővült egy rövidebb távval melynek neve Mackókör. 2019-ben pedig már számolni is nezén a beindult új túrákat: 

- 2019.01.11 - Rókáskör

- 2019.03.31 - Balathlon

- 2019.05.18 - Bükkös Kör

- 2019.08.01 - Villámkör

- 2019.10.13 - Turul Trail

- 2019.?? - Betyár Kör

Ma már évente több ezer ember választja ezt a módját a túrázásnak, futásnak. A jövő viszonylag könnyen megjósolható. Egyre több instant túra fog létrejönni. Hamarosan minden hegységünkben lesz egy vagy több instant kör. A VérKör kitaposott egy új ösvényt a túrák erdejében...

 

2 komment

Címkék: Túra Vértes Sunset VérKör Vércse

A bejegyzés trackback címe:

https://tereperdo.blog.hu/api/trackback/id/tr9114992586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gm81 2019.09.28. 17:48:30

A cikk jó, de az instant túráknak miért csak egy részét említettétek? Régóta létezik pl. a Geogo alkalmazás, ami egy egységes rendszer lehet instant túrákhoz. Több túra közül is lehet választani, van, ahol van érem is (pl. Budai kilátások), van, ahol nincs. Érdemes lenne erről is egy cikket írni, mert érdekes kezdeményezés és több pontban eltér a Vérkörtől a koncepció (bár az instant túra jelleg miatt nyilván sok a hasonlóság).

A fentin kívül van még a gyönyörű úton vezetett, bár nehéz Békés Harcos útja már pár éve és most már van még a Denevér/Hiúz kör is. Egy említést ezek is érdemelnének, szerintem.
süti beállítások módosítása