HTML

Linkek

A futás olyan hegyek nélkül, mint az élet futás nélkül. Lapos.

Friss topikok

  • luy123: Készülőben van egy Pilisi Kilátások Kör is, a "Pilisi Kilátások" jelvényszerző mozgalom alapján. (2016.10.20. 15:50) Körző
  • RabiMiki: Csákvár már vááááros! Aztakutyafáját! Gratulálok! :) (2014.10.12. 21:40) VérKör bringával
  • ubp: Egészen kedvet kaptam :) De tudom, hogy milyen sok munka, futás van mögötte! Gratulálok a szép te... (2014.05.11. 22:46) Terep százas 2014
  • RabiMiki: Gratulálok, srácok! A teljesítéshez és az on-line pálya kidolgozásához is. Velem futottatok össze... (2014.01.27. 09:55) VérKör, a kezdetek
  • Tinca: Amennyiben a leírás helytálló, hattal. Ez esetben persze a Cerbonát nem tekintem csokinak. (2014.01.25. 20:48) Kincsesbánya 30 (2014)

Véres edzés

2019.02.16. 19:22 pamutmamut

A mai szombat reggel sem indult másképpen, mint általában. A tél, a felkészülés jegyében telik a tavaszi versenyekre. Ma is egy hosszú futásra indultunk Paripával a Vértesbe. Ragyogó idővel indult a nap. Csillogott a zúzmara a hajnali napsütésben.

fut2.jpg

Somlóról a Szép-Ilonka forrás felé haladtunk tovább. A forrás után megmásztuk a Gráciák-bércét. Szép kilátás volt a kissé párás időben. A Mária-szakadék felé folytattuk az utunkat. A talaj keményre volt fagyva.

Egyszer csak megbotlottam. Éreztem, hogy ezt nem tudom megfogni. Elestem. Esés közben már láttam, hogy egy befagyott tócsára fogok érkezni. Közel, s távol ez az egyetlen tócsa volt útközben. Ráestem a jégre, ami beszakadt alattam. Csurom víz lettem. Láttam, amint az órám is víz alá merül. Gyorsan kikászálódtam a pocsolyából. A térdemben éles fájdalmat éreztem. Egy darabig csak álltam és fájlaltam a lábam. Paripa mondogatta, hogy öltözzek át. Már, ha van nálam valami. Mindig viszek magammal egy tartalék széldzsekit, így azt felvettem. Paripa megszólalt, hogy vérzik a lábam. Mindkét térdemen kiszakadt a nadrág és a véres húsom kandikált ki belőle. Pont a Vértes közepén jártunk, a legközelebbi lakott település, úgy 8 km-re volt. Autóval a legközelebbi megközelíthető rész kb. 3 kilométerre. 0 fok körüli hőmérséklet. Jobb helyen nem is eshettem volna. Sétálni kezdtünk. Tudtam, hogy átázott ruhában mozogni kell. A térdem már kevésbé fájt. Aztán lassú kocogásba kezdtem. Szerecsém volt, mert a térdkalácsomat ütöttem meg, ami a futáshoz nem nagyon kell. A kezemen az egyik ujjamból csöpögött még a vér, ezért megálltam és egy papírzsepivel betekertem. 1-2 km múlva elmúlt a fájdalom a lábamban és folytattuk az edzést. Itt már végre tudtam nevetni a saját bénaságomon, szerencsétlenségemen. Hogy a fenébe tudok beleesni a környék egyetlen (befagyott) tócsájába? Jégtörő Mátyás! :-) Futás közben úszóleckét vettem. Ja és a VérKör útvonalán estem el. A név kötelez!

Az edzés 31 km lett, lassú tempóban. (A futónadrágom a kukában végezte, de az órám és a telefonom megmenekült!)

A téli futás nem veszélytelen. Egy barátom néhány hete törte el a szárkapoccsontját. Megcsúszott egy jégbordán. Én sok éve futok hóban, jégen, sárban. Elég ritkán szoktam elesni. Hát most sikerült. Ráadásul jó szerencsétlen módon, pont bele egy pocsolyába. :-) Jövő héten meg mennék a Lefagyszra...

Amit szerintem mindenkinek magával kellene vinnie egy téli futásra, azok a következők:

  •  telefon
  •  tartalék dzseki
  •  túlélő fólia
  •  minimál eü. csomag (gézlap, leukoplast)
  • +1 csoki

Súlynak nem súly és életet menthet adott esetben. Képzeld el, hogy elesel. Megsérülsz, nem tudsz tovább futni, térerő pedig nincs. Hogy fogod kihúzni azt az 1-2 órát mínusz 5 fokban, amíg kimászol egy olyan helyre, ahol már segítséget tudsz hívni? Légy felkészült! De ha a súly miatt aggódsz, akkor gondolj arra, hogy edzéshez többen súlymellényt használnak. ;-)

 

u.i.: Vigyázzatok magatokra és ne essetek pofára!

 

fut1.jpg

fut3.JPG

fut4-seb.jpg

 

Szólj hozzá!

Címkék: Vértes Sérülés Tél

Sunset eTrail 2.0

2018.09.03. 14:10 pamutmamut

Mikor közösen futottuk az év elején éreztem, hogy maradt még bennem. Ezért tudtam, hogy vissza jövök és egyedül is nekivágok a 42 km-es SunSetnek. Nem igazán volt tervezve, csak hétközben az egyik hajnali futásnál jutott eszembe, hogy ez egy kiváló edzés lehetne. Egyébként is 30 körüli távot terveztem a hétvégére, ezzel még egy tizessel megtoldom. Nem mondom, hogy top formában vagyok de azért mostanában egész jól megy a futás. Na lássuk mire lesz ez elég. Magamnak 4 óra 45 perces szintidőt határoztam meg.

Reggel indulás közben jutott eszembe, hogy még nem is neveztem. Gyorsan beneveztem hát! Mivel a rajttól alig 1 km-re lakom ezért kocogva mentem a sportcsarnokhoz. Ezzel a bemelegítés is megvolt. 

06:10-kor elrajtolok. 17 fok és felhős idő volt. Hétközben volt ennél hűvösebb is, de azért ez még nem meleg. Az első pontig kicsit túl gyors. Kicsit visszaveszek a tempóból. Unalomig ismert útvonalon futok a gesztesi vár felé a sárga jelzésen. 05:40 körüli kilométerek a nyiladékban. A várhoz nem futok fel teljesen az utolsó 30 méterben sétára váltok. Kód olvasás után azonnal lefelé indulok. Erős tempóban futom meg a lefelét, aztán a Kozma felé vezető mélyúton persze csökkentem a lépésszámot. Felérve eszem egy sport szeletet.

Kozmán kulacs töltés és mosakodás. Már itt a csap alá dugom a fejem. A pont előtti mező az egyik kedvenc helyem az útvonalon. 

sun-kozma.jpg

A ponthoz érve nem nincs térerőm, ezért olvasás után futok is tovább lefelé. Tervúton bal kanyar és hosszan óvatosan emelkedem. A sárga emelkedője fatörmelékkel tele, de futható. Hosszabbra emlékeztem. A lefeléket próbálom 5 perc alatti tempóval megfutni, így tudok egy kis időt nyerni. Várgesztes-kelet ponthoz 1 óra 51 perc alatt érek oda. Jobb mint a tervezett. De most jön csak a fekete leves.

A kék + emelkedőt biztosan nem tudom megfutni. Kb. a negyedénél már gyaloglásra váltok. Hosszú, keserves mászás ez. Közben az UTMB teljesítőkre gondolok, akik pont most futják a 170 km-es távot az Alpokban. Na az illetve azok a hosszú emelkedők nem ez a dimb-domb itt a Vértesben! :-) Mondjuk ott a tempó is más. Egész jó tempóban felérek a tetejére és kocogni kezdek. A tervútnál favágók dolgoznak, tovább egyenesen a zöld + majd a zöld jelzésen. Eszem egy műzlit. A VérKör-hegy után jó kis lejtő, aztán egy enyhe emelkedő jön. A VTM-en ezt nem mindig tudom megfutni, most simán megy. A Szép-Ilonka forráshoz lefutok és megmosakszom, vizet töltök, ISO-t mixelek.

sun-szepilonka.jpg

Elég sok időm elmegy ezzel, de muszáj tankolni mert még messze a vége. A piroson fölfelé megint csak a séta marad, de aztán jól futható rész a Körtvélyesi pontig. Itt megint nincs térerőm a Telenor hálózaton.

Mindegy, megyek tovább és majszolok egy Balaton szeletet. Közben a nap is kisütött és most már meleg van. A kék jelzésen kocogok kis híján megfutom az emelkedőt. A tetőn találkozom két turistával, a hölgyet halálra ilyesztem. :-) Jön a Vitányvár aztán a Roki fa emelkedője. Mindig csak a soron következő emelkedőre koncentrálok, előbbre nem gondolkodom. A Szarvas-kút után rátérek a piros jelzésre, de az emelkedőt már meg sem próbálom megfutni. Inkább a lefelére tartalékolok. Felérve eszem egy gélt. Ezzel megszegek egy fontos szabályt. Versenyen csak olyan egyél amit előtte már edzésen kipróbáltál. Egy új gélt hoztam magammal, szerencsére nem lettem tőle fostos. :-) Egész jól megy a lefelé, de már a Somló-kilátó rettenet emelkedőjén jár az eszem. Fölfelé a lankás szakaszt megfutom, aztán a meredek részen sétára váltok. Nehezen megy, de felérek.

sun-somlokilato.jpg

Gyors olvasás és fotó után lefelé indulok. Meg kell állnom a lejtőn! Mi van?! Szétestem fejben, mintha vége lenne. Az utolsó komoly emelkedő is megvan és bőven szintidőn belül vagyok. Elvesztettem a motivációt. A temetőbe muszáj bemennem vízért. Kifelé a táblát olvasom, de nálam nem működik a felirat.

sun-temeto.jpg

Oroszlányig többször bele kell gyalogolnom. Utána ismét jól megy a futás, de már nem bírom folyamatosan. A Majki utcában Paripa jön elém. Ez ad egy kis erőt és futok egy erős kilométert. A városban egyszer még belesétálok és szuszogom egyet, aztán már futok a célig. A célban meglepetés! Kb. 20 ismerős áll a sportcsarnok előtt és mindenki nekem szurkol! :-) Nyagyon jó érzés, mintha valami brutál versenyt teljesítettem volna! Leolvasom a cél kódot! 4 óra 31 perc 59 mp! Ejjha! Fogadom a gratulációkat! Örülök, hogy vége!

A padra ülök és próbálok válaszolni a kérdésekre. Nehezen jönnek a szavak! Köszönöm mindenkinek a csodás befutót!

Sikerült a kitűzött szintidőn belül célba érnem. Az időjárás is egészen jó volt. Frissítés is rendben volt. Somlóról hazafelé vezető út volt egy kissé rosszabb mint a tervezett. Jól sikerült edzés/verseny volt! Legközelebb ezt már nehéz lesz megdöntenem. :-)

 sun-cel.jpg

 

Szólj hozzá!

Címkék: Terepfutás Vértes Sunset VérKör

Kószák a Tátrában (2018)

2018.08.21. 17:22 pamutmamut

Hosszú tervezgetés után végre sikerült összehoznunk! A Kószák túrázni mentek!  Az úticél: Szlovákia, Magas-Tátra. Pénteken indultunk munka után Menguszfalvára. Este 20:30 környékén érkeztünk meg a szállásunkra. 

1. nap Kriván

Hajnal 05:00-kor kelünk és 06:15-kor már a Csorba-tó parkolójában vagyunk.

img_5759.jpg

A mai uticél a Magas-Tátra, Kriván nevű csúcsa. Ez a legnépszerűbb csúcsok egyike a Tátrában. Korai indulás ellenére elég sokan vágtak neki az útnak. De hát miért is ne tennék szombat van és gyönyörű, napsütéses idő. Kb. 1 km megtétele után már vetkőzünk is. Rövidujjú és rövidnadrág elég lesz. Az út eleje a Tatranská magistrál-n vezet (Felső túristaút). Könnyen járható, de nem túl izgalmas. 1 óra múlva a hegy felé fordulunk és emelkedni kezdünk. A törpefenyőket hamar magunk mögött hagyjuk és egy kellemes réten megpihenünk.

krivan-torpe.jpg

Ezután következik a túra izgalmas része. A hegy egyre meredekebb lesz amint közelítünk a csúcs felé. Több helyen a kezünket is használni kell, kapaszkodunk a sziklákba. Balról becsatlakozik egy turistaút és vele sok száz ember. Többen szlovák zászlót cipelnek magukkal. Az utolsó szakaszon már zavaró a tömeg. A csúcson csodálatos panoráma fogad, de rengetegen vannak.

krivan-csucs.jpg

10:05-re értünk fel a 2494 méter magas csúcsra. Paripa is megérkezik a csúcsra, sajnos boka fájásra panaszkodik. Eszünk, iszunk és kicsit lejjebb elkészítjük a közös csúcsfotót. Valamiféle megemlékezés veszi éppen kezdetét. Többen énekelni kezdenek. Az ereszkedés elég lassan megy, hiszen sokan még most jönnek felfelé. Van aki kutyát rángat, cipel a sziklákon. Totál hülyék, baleset veszélyes és a kutya sem élvezi. Az alsóbb szakaszokon csökken a tömeg. Megállunk pihenni. Vöcsök becsukott szemmel pihen én meg egy jó 2 kg-os követ rejtek a hátizsákjába. :-) Induláskor panaszkodik, hogy milyen nehéz a zsák. Nagy nehezen sikerül meggyőzni, hogy semmivel sem nehezebb mint amikor lerakta csak már fáradt. Szépen le is cipeli az autóig. :-) A vége felé már mindenki nagyon szomjas, mert útközben nem volt vízvételi lehetőség. Fölfelé láttunk egy forrást, de az nincs túl messze az autótól. Odaérve iszunk a jég hideg forrásvízből (életmentő) és visszasétálunk a kiinduló ponthoz. Hazafele menet Svít -ben beugruk a boltba és ellátmányt veszünk a következő napokra. A szállásra érve zuhany majd irány a szállás étterme. Jó hangulatú sörözés kezdődik, óriási röhögésekkel. Mindenki elengedi magát, dől belőlünk a hülyeség. Este vallást alapítunk. :-)

2. nap Bystrá

05.00-ös kelés. Többen járásképtelenségre panaszkodnak az izomláz miatt. Persze ez csak nyavajgás! Irány a Nyugati-Tátra és a Bystrá csúcs. 06:30-ra érünk a parkolóba és rajtunk kívül nincs senki! Juhéjj! Megint a Magistrálán indulunk el. Nem egy kifejezetten szép útvonal. A sárga jelzés már egészen más. A Bystrá patak völgyében haladunk a csúcs felé. Kezdetben órási fenyők és haragos zöld mohás kövek szegélyezik utunkat.

by-zold.jpg

Később törpe fenyők között kanyargunk a patakot követve. A felsőbb részeken rengeteg áfonya van az út mellett.

by-patak.jpg

Meg-megállunk csemegézni. A patak forrása közelében megtöltjük a kulacsainkat patakvízzel. Felérve a réten eszünk. A túra legnehezebb része jön. Egy húzós szerpentinen felmászunk a gerincre. A gerincen csodás kilátás és kellemes, hűvös szél fogad.

by-gerinc.jpg

A tiszta, napos időben messzire ellátni. Tisztán kivehető az utunk további része. A gerinc a csúcs felé még tartogat meglepetést. Sokkal meredekebb mint azt lentről gondoltuk. Kéz használata nélkül sikerül felérnünk a 2248 méteres Bystrá csúcsra. A csúcson alig 8-10 ember lézeng. Más feeling mint a Kriván volt. Eszünk, pihenünk, fotózunk. 

by-csucs.jpg

Nagyon szép a kilátás.

by-kilatas.jpg

Nehezen hagyjuk ott ezt a szép helyet, de még közel 4 óra ereszkedés vár ránk. Érintjük, sőt helyenként át is megyünk a Szlovák-Lengyel határon mert a turistaút a határkövek mentén halad. A Pysné Sedlo nyeregben megállunk és megvárjuk egymást.

by-hago.jpg

7-en vagyunk, ennyien képtelenség együtt haladni. Vöcsök ismét követ szeretne lehozni, alig bírom lebeszélni. Fura hobbi. :-) A lefelé vezető út (kék jelzés) egy másik völgyben vezet ami nagyban hasonlít az előzőre. Útközben megpihenünk. Paripa sarkán vízhólyag keletkezett, alaposan leragasztjuk. Jól elfáradunk mire az autóhoz értünk, de ez nem csoda hiszen több mint 1300 métert emelkedtünk és 23 km-t mentünk. A vacsora ismét jól esett, habár a Szlovák konyha még mindig nem a kedvencem. 

3. nap Szlovák paradicsom

Ez a zárónapunk, indulunk hazafelé de előtte még nyomunk egy túrát. Szlovák paradicsom, Suchá Béla és Hernád áttörés. Jóval könnyebbnek ígérkezik az előző napoknál, de ez nem is baj hiszen már fáradunk. 7 óra előtt pár perccel el tudunk indulni a parkolóból a Suchá Béla szurdokvölgy felé. Kicsit olyan mint a Rám-szakadék csak kb. 4x olyan hosszú és minden nagyobb.

bela-letra1.jpg

A nehezen járható részeknél fektetett fa létrák, trepnik és sziklába rögzített acél létrák segítik a haladásunkat. Jó kis izgalmas részek ezek, felmegy az adrenalin.

bela-letra2.jpg

"Ha jól emlékszem ez az utolsó létra." Hangzik el a számból. Természetesen még van vagy 4. 

bela-letra3.jpg

A következő tévedés az pedig az útvonal hossza volt. Tervezéskor nem volt bejelölve, hogy melyik út egyirányú. A helyszínen a térképen viszont már igen. Más irányba kell mennünk és így jóval hosszabb. Felérve tanakodunk, hogy a rövidebb vagy a hosszabb utat válasszuk. Végül a hosszabbik mellett döntünk. Kellemes szekérúton haladunk a sárga jelzésen majd a pirosra váltunk. A Hernád előtt jó meredeken leereszkedünk a folyó partjáig és kezdődik az izgalmas rész. A folyót követve haladunk a meredek sziklafalon.

hernad-lanc.jpg

Az út erősen hullámzik, sok helyen lánccal, trepnikkel teszik járhatóvá az utat. Vöcsök köpköd és elátkoz engem. Neki már ez sok, fáj a térde. Ennek ellenére tök jól halad. Paripa vízhólyagokkal küzd, Helgának pedig a vádlija van bedurranva. Már harmadik napja megyünk. Megviseli a testünket a sorozatterhelés.

hernad-trepni.jpg

Az idő megint csodás, sőt már talán túl meleg is van. Többször megmosakszunk a folyóban. Majdnem 14:00-van mire visszaérünk az autókhoz. Egy büfében eszünk indulás előtt. Ismét csalódnom kell. Elfogyott a hamburger és a sültkrupmli. Na de nem enni jöttünk, jó lesz a hot-dog is. Ebéd után haza indulunk. 19:30 felé értünk Oroszlányba.

Nagyszerű három napot töltöttünk együtt. Kár lett volna kihagyni! Rég röhögtem ennyit. Három nap alatt három tájegységet látogattunk meg. Igazán jó, látványos, változatos de kemény túrákat teljesítettünk. Fáradtság, izomláz van rendesen. (Nagyjából 70 km-t mentünk 3000 m szinttel a három nap alatt.) Remélem jövőre újra lesz lehetőségünk eljutni valamelyik magashegységbe! Mindenkinek gratulálok a teljesítéshez! Szép volt Kószák!

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: Túra Tátra

Rockenbauer Pál 133

2018.07.25. 08:21 pamutmamut

Rockenbauer Pál 130 emlékúton a Zalában (egy emlék 2012-ből)
 
Előkészületek
 
Pénteken kiadták a hőségriasztást, de ez nem tántorított el az indulástól. Munka után autóval indultam Nagykanizsára. 19.00 után ott voltam és be is neveztem a 130 Km-es távra. Színes térképet kaptam és egy ellenőrzőlapot, melyen 24 (!) pecsétnek volt hely. A többiek után eredtem egy közeli pizzériába. Pizzával és sörrel gyűjtöttünk erőt a másnapra. Este beszéltem pár szót a hálótársakkal. István a 130-as távra készült. Már bejárta a távot két részletben. 18-20 órát tervezett, de a melegtől tartott. 22.00 óra után feküdtünk le az osztálytermekben kialakított szálláson. Hálózsákot nem kellett használnom, mert nagyon meleg volt. A meleg és a többiek horkolása miatt 2-3 óránál többet nem sikerült aludnom, de ahogy hallottam másnak sem nagyon.
5.00 órási kelés után ettem, ittam majd bekentem a kényes helyeket kidőrzsölődés ellen. Napolajat is kentem magamra. Átnéztem még egyszer a felszerelést és vizet tankoltam. Leadtam az éjszakai csomagomat, amit Bázakerettyére szállítottak a rendezők. 6.00-óra előtt megkaptuk a rajt pecsétet, majd 6.00-kor elrajtoltunk.
 
Bemelegítés
 
Istvánnal és Bélával indultunk el futva. Kellemes időben futottunk kifelé a városból (aszfalton) Palin irányába. Béla kicsivel gyorsabban futott, mint mi és megelőzött minket. Jó tempóban érkeztünk az első ellenőrző ponthoz Zsigárdra (7,9 Km). A házak előtt egy bója volt és színes filc, amivel X-et rajzoltunk a lapra.
Erdőben folytattuk az utat, jól járható dózerúton. Jobb kanyar után homokos úton halatunk és Hosszúvölgybe értünk. Hosszúvölgy, nem egy völgy neve, hanem egy kis zalai falu. Éppen csak a szélét érintettük , majd aszfalton kocogtunk tovább Homokkomáromba. István elég kemény tempót diktált. Mondtam is neki, hogy óvatosan mert még messze a vége. Emelkedőkön is futott volna, de én visszafogtam. Ezen a szakaszon előzött meg minket egy hármas, egy lány és két srác futott el mellettünk. Meredek ereszkedés, majd egy hosszabb kaptató után értük el a kék és a sárga kereszteződését, ahol újabb önellenőrző pont fogadott (17,5 Km).
 
Megkezdjük a kört
 
A túra egy 17,5 Km-es „bevezető” szakasszal kezdődik, majd egy szép nagy kört teszünk és végül ugyan azon az úton megyünk vissza, amerre jöttünk. A bemelegítés megvolt és megkezdtük a kört. Ismét futva haladtunk a dimbes-dombos tájon. Már az elején feltűnt, hogy a dombok nem magasak, de meglehetősen meredekek. A tempó még mindig kiváló volt, mikor az Oltárci vadászházhoz értünk (23,8 Km). Idáig megittam 1 liter Iso italt és 1 liter vizet. A ponton személyzet is volt, vizet töltöttem és almát kaptunk. Elindultam, majd 200 méter múlva utánam kiabáltak. Otthagytam a túrabotom :-).  Visszaszaladtam érte.
Istvánnál GPS is volt, benne az útvonallal. Sokszor segített a műszer, mert egy pillanat alatt lehetett vele ellenőrizni, hogy jó felé megyünk-e, illetve a kereszteződések előtt meg tudtuk nézni melyik út lesz a mienk. A jelölések nem voltak rosszak, de volt olyan kereszteződés ahol fa hiányában nem volt jel, csak 50-100 méterrel odébb. Combig érő fűben folytattuk a túrát, majd jöttek az első szőlőhegyek. Hahót felé közeledve egyre melegedett az idő. Elég volt egy pillanatra nem figyelnünk, mindjárt félrementünk 200 métert. Egy kidőlt fa takarta el előlünkt az utat. Hahóton egy benzinkútnál találtunk egy csapot, ahol megmosakodtunk, bevizeztünk a fejünket. A pont egy kocsmában volt (40,3 Km). 11:20-ra értünk oda. A helyiek fröccsöt fogyasztottak Symphoniával és értetlenül bámultak minket. Nem értették, hogy mit csinálunk síbottal a majdnem negyven fokban. Kaptunk zsíroskenyeret és paradicsomot. A következő vízvételi lehetőség 9 km-re volt, de mégis 1,5 liter vizet töltöttem.
 
Grillsütő
 
Hosszú árnyék nélküli szakasz következett. A nap egyre melegebben sütött. Bekentem magam még egyszer naptejjel. Már kevesebbet futottunk. Söjtör előtt egy komolyabb emelkedőt másztunk meg. A faluban Deák Ferenc szülőháza előtt volt a pont (49,3 Km). A házban a WC-ben vizet töltöttünk és megmosakodtunk. Megnézni nem volt időnk. Gyalogolva indultuk tovább, és 500 méter múlva egy kútnál a hideg víz alá dugtuk a fejünket. Kicsit később egy fa alatt ismét megálltunk, újra kellett ragasztani a mellbimbómat. (Ilyenkor célszerű leragasztani, mert az izzadtság és a póló csúnyán ki tudja dörzsölni.)
Ismét napsütötte mezőn haladtunk. A hőség fokozódott. István sokat panaszkodott a melegre, nem sokkal később kicsit lemaradt. Futni már nem tudott, de a forróság miatt én sem akartam. Pusztaederics határában, a gazdaságnál volt egy önellenőrző pont, ahol megbeszéltük, hogy külön folytatjuk a túrát. Egy ideig együtt haladtunk, de egy hosszú napsütötte emelkedőn lemaradt. Valahol itt vettem észre, hogy a bal lábam leégett. Jobban megnéztem és kiderült, hogy nem leégett, hanem a sok gazban való meneteléstől és a sok portól allergiás kiütések és kis hólyagok keletkeztek rajta. Vörös lett a bőröm és kissé megdagadt, de szerencsére nem fáj,t vagy viszketett. Inkább csak kellemetlen volt.
Rádiházára egy 3 Km-es szakaszon oda vissza azonos útvonalon kellett mennünk. Az út elején szembe jött velem Béla, aki az elején lehagyott. Kemény tempót diktált, a Spartathlon-ra készül. Rádiházára lefelé menet elfutottam egy idős úr mellett, aki vadul integetett, hogy lassítsak. Nem igazán értettem miért, de gyaloglásra váltottam, majd kiszúrtam magam előtt egy cigányasszonyt, aki éppen az út közepén pisilt. Elég részeg volt, pont mint a 100 méterrel lejjebb gyalogló férje, aki ordibált neki. Rádiházán egy kocsmában volt a pont (60,9 Km). Citromos sört ittam volna, de csak gapefruitos volt. Mindegy, az is jó lesz. Beszéltem pár szót egy sráccal, aki gyalogolva jött végig igen komoly tempóban. Megbeszéltük, hogy előre megy és majd utólérem és éjszaka együtt próbálunk nem eltévedni. Indulásom előtt beért István is, de legalább 30 perces pihenőt tervezett. Elkészült az erejével.
Gyalog indultam Bázakerettye irányába. 2,2 liter vizet vittem magammal a 25 Km-es távra. Elég lassan haladtam, így a srácot nem értem utól. Futni már alig-alig tudtam. Nagyon szenvedtem a melegtől. Minimális futással értem Lasztonyára. Egy cigány kissrácba botlottam a faluban aki messziről kiabált:
-          Maguk túristák?
-          (2 mp szünet) Igen.
-          Hová mennek?
-          Nagykanizsára
-          Messze van.
-          Tudom, köszi.
 
A faluból kiérve meredek szűk ösvényen vánszorogtam fölfelé. Nehezen, de eljutottam a forrásig (79,4 Km). A forrásból egy csepp víz sem folyt. Éppen utánam ért oda egy srác, aki szintén számított a hűvös forrásvízre. 2 deci víz lehetett még nálam, ezzel indultam neki a 4,5 Km-es szakasznak. Fél óra múlva meg is ittam mindet. Bázakerettére még világosban értem be, kicsit elszomjazva (85,3 Km). A kocsmában kólát és vizet ittam, 3 és 5 decit. A kólát már sokan ajánlották. Fel tudja dobni nehéz helyzetben az embert. A kocsmában utólértem a srácot, akivel együtt akartam menni este, de éppen akkor indult. Muszáj volt pihennem, nem mentem velük. Kicsit ápolgattam szépen fejlődő vízhólyagjaimat, majd átvettem az estére bekészített ruhát. Egy idősebb úr érkezett a pontra. Sándor ivott egy sört és folytatta az utat. Vele mentem tovább.
 
Éjszaka
 
Szürkületben indultunk el, majd belegyalogoltunk a zalai éjszakába. Kék+ jelzésen, aszfalton mentünk Budafapusztáig. Túratársam erős tempót diktált, alig bírtam tartani vele a tempót. Ő a hetvenes távon indult, így még elég friss volt. A bal bokám fájdogált egy kicsit, de nem sántítottam. Az idő hűlt valamennyit, de hűvös nem lett, inkább elviselhetővé vált. A fáradtság miatt nehezebben tájékozódtam. A túratársra bíztam magam ezen a szakaszon. Ő rutinosan vezetett, mindössze egy helyen mentünk félre száz-kétszáz métert.  Kemény emelkedőt másztunk meg, mire elértük a pontot, majd leereszkedtünk Kistolmácsra (94,3 Km). A tó melletti diszkóban nagy buli volt, már messziről hallottuk. Táncolni nem volt kedvünk, így nem mentünk be. Inkább mellette a kocsmában pecsételtünk és ittunk egy teát. A mellettünk ülő srácok sörrel melegítettek be a bulira.
 
10 perc szusszanás és irány tovább. Elgémberedett lábakkal indultunk útnak. 5 perc után már jobban mozogtak és kevésbé fájt. Kevés emelkedővel tarkított úton átevickéltünk Borsfára. Itt pont nem volt, de leültünk a falu szélén a fűbe egy kicsit enni. Borsfa után Valkonya következett. Fáradtan, megtörve elértük a falut és a Rockenbauer Pál turistaházat (103,4 Km). Két hölgy volt a pontőr. Zsíroskenyeret és paradicsomot kaptunk. Megérkezett egy hölgy is a párjával. Látták, hogy ápolgatom a lábamat és leukoplasztot ajánlottak rá. Leragasztottam a jobb lábam és kicsit segített. Vizet töltöttünk az utolsó szakaszra. Elég sokat időztünk itt.
 
A hét domb nevű rettenet következett. Egyik domb a másikat érintette, köztük meredek lejtőkkel. A botjaimra támaszkodva fogcsikorgatva gyűrtem magam alá egyiket a másik után. Útközben egy helyen kissé eltévedtünk, de hamar megtaláltuk a helyes irányt. Találkoztunk a 40-es táv indulóival. Ők a 40 éjszakai távot választottak. Egy helyen 3 fiatal ült és vadul boroztak, hőzöngtek. Már messziről hallottuk a kiabálásukat. Az esztergnyei szőlőhegyre kitérővel lehetett eljutni. Egy kék R betű jelzi a kitérőt. Már azt hittük elhagytuk de nem, végül meglett. A ponton pontőr és víz fogadott (109,8 Km). Ettem egy falat szendvicset és benyomtam egy energia zselét meg egy kis vizet.
 
Pár perc múlva újra a sötét erdőben követtük a jeleket. Ezen a szakaszon jobban éreztem magam. Pár kilométer múlva elértük a kék-sárga elágazást. Körbeértem, már „csak” az előző napon bejárt 17,5 Km volt hátra. Meg sem álltunk, mivel nem volt pont, hanem leereszkedtünk a lejtőn és rátértünk az aszfaltra. Bal kanyar után leültünk egy kicsit a korlátra. Ettem pár falatot és ittam. Sándor zoknit cserélt.
 
Ez már ismerős terep lett volna, ha nem lettem volna hulla fáradt, nem visszafele kellett volna menni és nem éjjel. Így a jeleket figyeltük, amik jók voltak. Egy helyen majdnem elnéztük, de az utolsó pillanatban észrevettük és balra fordultunk. Egy komolyabb emelkedő jött, majd egy kicsit könnyebb szakasz és Homokkomárom. Leültünk egy kicsit, mert Sándornak hányingere volt. Nekem nem volt, de mikor mondta nekem is az lett. Szerecsére negyed óra múlva mindkettőnknek elmúlt.
Aszfalton átballagtunk Hosszúvölgybe, majd jött a homokos szakasz. Utána bal kanyar és egy soha véget nem érő szakasz. Már azt hittem ebben az életben nem érjük el a Zsigárdi házat. Szenvedtünk mindketten. Közben kezdett fény beszűrődni a fák között. Pirkadt. Lekapcsoltuk a lámpákat és néhány, majdnem végtelen egyenes után elértük a házat. (121,8 Km) Egy kicsit leültem Sanyit elküldtem, hogy ne várjon rám.
 
Végjáték
 
3-5 perc ücsörgés után indultam el újra. Szidtam magam, hogy minek ültem le. Úgy elgémberedtek a lábaim, mint két cölöp. Esetlen botorkálásba kezdtem a murvás úton, ami „kellemesen” maszírozta a gazdagon hólyagozott talpaimat. Már mindenhol le akartam ülni, de tudtam hogy keserves lesz az elindulás. Nagykanizsára érve azért leültem 1 percre és ettem egy kis müzli szeletet. Korgott a hasam. Ketten megelőztek. Az állapotomhoz képest erős tempóban haladtam az aszfalt úton a cél felé. A nap közben feljött, szerencsére még erőtlenül sütött. Negyed óra múlva ketten elfutottak mellettem. Igazából nem is futottak, valami fura dolgot műveltek, ami a futás és a gyaloglás keveréke lehetett. Megirigyeltem őket, én is megpróbáltam futni. És láss csodát, én is pont olyan szánalmasan futgyalogoltam mint ők. Nagyjából 63 méteren keresztül bírtam ezt a külső szemlélőnek vicces dolgot, majd visszatértem a gyalogláshoz. Egyenletes 5-ös tempóban haladtam, a cél közeledett. Sándor is feltűnt a távolban, egy kicsit közelebb értem hozzá. A városban volt némi helyismeretem reggelről és megtaláltam valahogy a Rozgonyi utcát. Emelkedett az út a nap pedig szembe sütött. Erőltetve közeledtem a cél felé. Körforgalom, majd megláttam a célt. Beértem! Az órám 6:49-et mutatott. Megkaptam a célpecsétet és az oklevelem. Egy mini, de szép kitűző is jár a teljesítőnek.
 
Lezhanyoztam és aludni tértem, közben a terepen küzdőkre gondoltam, akiket még egyszer megpörkölt a nap, hiszen 15.00 óráig kell beérni. Gratulálok minden teljesítőnek, ebben az időben ez férfimunka volt!
 
Az egyik legkeményebb túrám volt (ha nem a legkeményebb). A 37 fokos hőség nagyon leszívta az erőmet, az alattomos zalai dombok pedig mégjobban megnehezítették a dolgomat. A végén már csak a kitartásom és az akaraterőm vitt be a célba. A lábaim eléggé elhasználódtak. A talpamon, sarkamon és egy-két újjamon vízhólyagot lettek. A bal bokám egy kicsit bedagadt. A vasárnapot végig feküdtem (a reggelt kivéve :-)) mert járni nem nagyon bírtam. Hétfőn már egy fokkal jobban voltam, de még kell pár nap mire visszanyerem az erőmet és járóképességem.
 
Táv
129,6 Km
Szintemelkedés
2640 m
Időm
24 óra 49 perc
Átlagsebesség
5,22
Átlag pulzus
122
Folyadékfogyasztás
15 liter
Elégetett energia
8500 Kcal
 
üdv:
Matyi

Szólj hozzá!

Vipava trail (UTVV)

2018.05.16. 09:37 pamutmamut

Szlovénia délkereti részén található a Vipava folyó völgye. Itt rendezik meg az Ultra Trail Vipava Valley terepfutó versenyt (http://www.ultratrail.si/en/). A 106 km-es távra neveztem még December végén. Pénteken vonattal utaztam Pestre majd onnan Gézával, Rózsával kisbusszal mentünk Szlovénia felé. Útközben felvettük Ritát Nagykanizsán. Este 21.00 óra után értünk a szállásra. 

4 óra alvás után 3 óra 20-kor ébredtünk. Pakolás, mosakodás, kenegetés és irány a cél. Merthogy a célból (Vipava) 05:00-kor indul egy busz a rajtba Ajdovscinába. 10 perc alatt ott is vagyunk és egy mini várban (erődben) várjuk a 06:00-órás rajtot. De mivel rengetek az időnk átmegyünk a közeli kávézóba ejtőzni. 

06:00 után pár perccel elindulunk végre. Az út első része jól futható aszfalt, aztán murván folytatjuk tovább és megkezdjük a mászást az első hegyre. Párás meleg van, borzasztóan izzadok. Túrabottal indultam, mert brutál szintek várhatóak. Összesen 5000 méter (még sosem mentem ennyit egyben). Az első 9 km közel 900 méter szintet mászunk meg. Aztán hullámzó szakasz a hegygerincen. Szuper kilátás, csodás táj de oda kell figyelni a kövekre.

img_4238.JPG

Készítek pár fotót. Ritával nagyjából együtt haladunk. Az első pontnál szurkolók fogadnak. Jól esik a bíztatás! A frissítő ponton csipszet, banánt eszem és ISO-t töltök. A pont után félreállok és leragasztom a sarkam, vízhólyag megelőzés céljából.

Nem sokkal később egy kisebb időmérő pontnál sörrel kínálnak. Iszom 2 decit, hű de jól esik. :-) Kezdődik a hegy második fele. 800 m szintet mászunk meg. Messziről kolompot és kiabálást hallani. Meredek kaptató, jó tempóban érek fel. Egy srác üvölt és kolompol, ááá innen jött a hang. 1496 méteren megvan a verseny legmagasabb pontja. Jeee! Lefelé bokatörő, sziklás, meredek, szar ösvény. Egyesek szerint csak technikás. :-) Pár zerge lábú megelőz, én meg esek egyet. Szerencsére semmi komoly, csak az oldalam megkarcolja egy ág. A második ellenőrző pont egy menedékháznál van. A sós paradicsom az ami a legjobban esik. Mellé kenyeret majszolok.

Lefelé indulunk, jól futható szakaszon. Ritával egy darabig együtt futunk majd elhagy. Szép részen haladunk, aztán jön egy kisebb hegy. Jó meredek, de legalább nem hosszú.

img_4260.JPG

Dörög az ég. Sötét fellegek gyülekeznek. Lefelé nagyon kell koncentrálni. Egy rossz lépés és vége! A harmadik pont ismét egy menedékháznál van. 33 km-nél járok.

Frissítés után ismét mászás aztán lejtünk lefelé. Itt jön egy érdekes szakasz. A hegy oldalában vezet a keskeny ösvény, balra meredek lejtő, néhol szakadék. Jobbra pedig a hegy. Mivel beszari vagyok, nem mindenhol merek futni. Nem szeretnék megcsúszni és lepotyogni. Az ösvény végén egy kőfojáson át vezet az út meredeken fölfelé.

img_4269.JPG

Nem sokára feltűnik bal oldalon egy templom, ami a következő ellenőrző pont lesz.

img_4273.JPG

Ekkor valaki kiabál hátulról: "Matyi, te vagy az? Te lehet, hogy nem ismersz engem, de én igen a VérKörről." Fekete Dániel ért utól és arról panaszkodik, hogy nem tud enni és ezért kénytelen lesz feladni a következő ponton. Próbálom győzködni, hogy pihenjen egy órát és folytassa de mondja, hogy ezt már próbálta korábban egy másik versenyen és akkor sem jött be. A ponthoz érve kólázok és kajálok. 41 km, 2242 m szint és 7 óra 42 perc. Ez egy kicsit rosszabb a tervezettnél, de nem ez a gond. Lenyomtam egy kb. Börzsöny Vulkántúrát és hát elfáradtam. Van még hátra 66 és közel 3000 méter szint. Hmm. Na most kéne feladni az egészet!

Mivel egy könnyű szakasz jön megyek tovább. Kocogok lefelé és végre elered az eső! Órák óta erre vártam! Na nem azért mert el akarok ázni, hanem mert végre lehűt. Mindenki halássza elő az esőkabátját, de én nem. Jól esik ahogy a hideg esővíz végigfolyik a karomon és hátamon. Kb. 40 percig zuhog rendesen én meg egyre jobban érzem magam. Az ötödik pont előtt egy patakvölgynél meredek ereszkedés, ami az esőtől totál sáros és csúszós. Mivel lefelé szakadék van szerencsére kötelekkel is biztosítják ezt a szakaszt. Szép lassan leereszkedek, lent pedig egy kb. 4 méteres vízesés van. Az ötödik pont jön, 48 km. Az eső elállt. Csomagot nem küldtem erre a pontra. Kajálok, amikor odajön egy srác hozzám. "Szia, mi nem ismerjük egymást, de az autóban ott ül Perényi-Bakó Andi aki feladta a túrát. Szétverte a lábait a köveken." Én megyek tovább és megpróbálok beesni a célba. Mondom neki. Ő erre: "Hát az még nem itt van...". Igaza van.

Futva indulok tovább Andi az autóból szurkol nekem. Sajnálom hogy fel kellett adnia, de tényleg nagyon kemény a terep. A verseny könnyebb szakasza jön, itt csak Gerecse méretű hegyek vannak. :-) Megyek előre, de érzem a fáradtságot. Átfutok egy hídon a Vipava folyó felett és a folyó partján folytatom az utat. Az erdőbe érve erősen emlékeztet a magyar erdőkre, mintha a Bakonyban futnék. Az emelkedők nehezen mennek, futni itt meg sem próbálok. Lefelé erőltetem még. A pulzusom folyamatosan csökken, a szervezetem kezd át állni tartalék üzemmódra. A nap közben kisütött és borzasztó párás idő van. Éjszakára és a hűvösre vágyom. A következő pont 60 km-nél van. Beérve egy srác hanyatt fekszik egy hordágyon.

img_4278.JPG

Legszívesebben lelökném és lefeküdnék a helyére. Leülök egy padra és eszem pár falatot. Megmosakszom a kirakott lavorban.

Sétálva indulok el a következő pont felé. Sarkamon vízhólyag kezd kialakulni ezért megállok és leragasztom Leukoplasttal. Nehezen haladok, alig-alig futok bele. Gyaloglás szerencsére még jól megy. Valahol itt meghozom a döntést, megyek amíg bírok. Elengedek minden időtervet és mindent megteszek azért, hogy beérjek a célba. Mindig is érdekelt, hogy hol vannak a határaim. Hol van az a határ ahol már nem megy tovább? Mikor jön el az a pont amikor nem tudom már egyik lábam a másik elé rakni? És hogy jön el a vége, összecsuklok mint a colstok? Eljött az első amit fel kell adnom a saját gyengeségem miatt? Hol rontottam el? Túl keveset vagy nem jól edzettem? Ilyen és ehhez hasonló kérdések fogalmazódtak meg bennem. A következő szakasz mindössze hét kilométer volt, de egyszer le kellett ülnöm pihenni. A pont egy nagyobb garázsban volt berendezve. Az egyik segítő levessel kínál. A leves jól esett, de nem volt benne semmi. Se tészta, se zöldség. Valószínűleg leveskockából készült. Legalább meleg volt és sós. Eszem mellé egy kis szelet nutellás kenyeret.

Gyalog indulok el, szurkolnak nekem. Szőlők között haladok. Bortermelő vidék ez. Hátra van 39 km. Borzasztóan sok még. Főleg, hogy a végén van egy több mint 1200 méteres hegy! Eszembe jut az első Kinizsi százasom. 15 évesen mentünk 0 tapasztalattal. Nagy szenvedések árán értünk be. Csaba mesélte, hogy éjjel egyedül haladt és 500 méterenként leült. Ezen a szakaszon 421 méter szintemelkedés lesz. Lesz egy közel 600 méteres hegy. A hegyhez érve egy szuszra, megállás nélkül fel tudok menni. Ez reményt ad az utolsó emelkedőhöz. Az eső megint elered, de ez csak egy gyenge zápor. 75 km-nél itt a következő pont ami Stjak faluban egy tűzoltóságon lett berendezve.

img_4288.JPG

Már alig várom, hogy leülhessek egy pár percre. Kólát iszom és majszolok valamit. Egyáltalán nem esik jól, de tudom hogy csak így sikerülhet teljesíteni. Ha eléhezem végem!

A lemenő nap fényében indulok tovább lejtős aszfalt úton. Futni már nem tudok, gyorsan gyaloglom. 20:45 után megállok és fejlámpát veszek elő. Elérkezett az éjszaka, az idő hűlt pár fokot. Már nincs melegem. A következő pontig alig több mint 200 méter a szint. Ez a pont már a nagy hegy lábánál lesz. 1,5 óránál is több idő telik el mire elérek Podnanos-ig.

img_4295.JPG

Futás már régóta nincs. Kicsit próbálok rápihenni a hegyre. Nem érzem túl jól magam. Fáradt vagyok, gyenge.

A városban furcsa irányba vezet az útvonal, olyan mintha visszafelé haladnék. Megállok és megnézem a GPS-t. Elvileg jó az irány. Megkezdődik az emelkedő. Lassan megfontoltam rakom a lábaim. Kicsit dölöngélek a fáradságtól, botladozom a köveken. Alig 1 km múlva leülök. Pár Szlovén futó sétál el mellettem. Megkérdezik, hogy minden rendben van-e? Azt válaszolom amit hallani szeretnének. Folytatom az utat az emelkedőn. Alig haladok és megint leülök. Szedd már össze magad! Parancsolok magamra és felállok. Iszom és megyek tovább. A túrabotjaimra támaszkodom, még jó hogy hoztam. Szánalmasan lassan haladok fölfelé. Ez már inkább vergődés. Semmi köze a futáshoz! Szerpentines aszfalt úton haladok, már bőven elmúlt éjfél. Hirtelen borzasztó álmosság lesz úrrá rajtam. Leülök az út szélére és becsukom kicsit a szemem. Nehezen nyílik ki, kézzel rásegítek a szemhéjamra. :-) Ez is elromlott? A szerpentinről köves útra térek át. Senkivel nem találkoztam már jó ideje. Furcsa álomszerű állapotba kerülök. Tompán érzékelem a külvilágot, de még figyelem a fényvisszaverős jeleket. Felérve a 10. ponthoz hidegebb idő fogad. Kint a szabadban lehetne inni, de én inkább bemegyek a melegbe. Itt kaja van, de innivaló nincs.

img_4311.JPG

Eszem egy kis kenyeret és lógatom a fejem. Leborulok az előttem lévő asztalra. A ponton látom a srácot aki nemrég a hordágyon feküdt. Most is egy polifoamon fekszik és egy nő - talán a felesége - infúziót ad neki. Nekem sem ártana valami durvább anyag. Megrogytam mint a tanyatető. A csúcsig még 477 méter szint van hátra. Kimegyek és vizet töltök. A hűvösben remegni kezdek. Alig tudom a kulacsot a csap alá tartani úgy vacogok.

Elindulok szép lassan, óvatosan. A lábaim elgémberedtek, a vízhólyagjaim fájnak. A vállamat a zsák húzza. A combjaim kidörzsölődtek. De mindez most nem számít, csak a hegyre koncentrálok. Többször megállok és leülök. Feljebb erősebb szél támad, felveszem az esőkabátom. Alul elég még a rövidnadrág. A Szlovén srácok megint utolérnek. Minden oké, mondom nekik. Feljebb érve meglátom a fényeket. A hegy tetején kivilágított adótorony van. Muszáj leülnöm ismét. Borzasztóan nehéz felállni és megint elindulni. Szenvedek. A meredek emelkedőn alig bírok lépni. Az agyam teljesen üres, semmit nem érzek. A szervezetem a minimumra veszi vissza az energia fogyasztást. Kicsit mintha homályosan látnék. Az orromat már nincs erőm megtörölni. Nem sokban hasonlítok egy emberre. Csak tedd egyik lábad a másik elé. Lépj! Nem olyan bonyolult mozgásforma. Érzem ahogy bedarál a hegy. Megrág, kiköp, meggyaláz. Kínlódva, valagyok felérek.

img_4326.JPG

Az adótorony mellett lévő épületben van a pont. Leülök, iszom egy kólát és eszek pár falatot. Hányingerem van, nem kéne behányni ide. Pár perc múlva enyhül. Megint remegni kezdek. Körbenézek, de csak én remegek mint a kocsonya. Pedig nem is fázok. Többiek miért nem remegnek??

Na jó, akkor itt sem pihenek sokat. Irány az utolsó pont. Lefelé összeszedem magam és jól haladok a széles murvás úton. Itt már érzem, hogy meg tudom csinálni. Egy kisebb emelkedő jön. Ismét belassulok és újra rám tör az álmosság, kétszeres erővel. Félek, hogy elalszom menet közben és elesek. Kinézek egy füves domboldalt, fejemre húzom a kapucnit és lefekszem oldalra. Becsukom a szemem és elalszom. Kb. 3-4 perc múlva megébredek. Álmodtam is valamit. Talán a munkahelyem volta, . Eszembe jut, ha megtalálnak a Szlovén srácok még rám hívják a hegyi mentőket és kizárnak. Felállok és megyek tovább. Már nem olyan erős az álmosság, jót tett a mikro alvás. Erős gyalogos tempóban érek az utolsó ponthoz. 98 km!!! Itt már nem lehet feladni. Leülök és eszem, iszom. Itt nagyon kedvesek, segítőkészek a pontőrök. Az egyik nő megmaszírozza a vállam és a nyakam. Hű ez jól esik. ISO-t is kapok. Az egyik versenyzővel viccelünk, hogy innen fél óra alatt lefutunk ha kell. Azt mondja, hogy már csak 6 km. Mondom, nem-nem még 8. Az előző tábla szerintem nem volt jó helyen. Erősködik, hogy csak 6. Meglátjuk.

Megyek a cél felé mint a gép. Nézegetem az órámat, világosban fogok beérni. Tök mindegy csak érjek már végre be. Egész jó az ösvény. Megelőzök egy párost! :-) Aztán 3 km-el a cél előtt megint megszívatnak. Megint sziklás szar ösvény jön. Minden lépésnél fáj a vízhólyag, többször majdnem kimegy a bokám. Az órát már nem nézem csak az eget, hogy mikor virrad. Pirkadatra bent leszek. Bukdácsolok lefelé a köveken. Ezt biztos souvenir-nek szánják, hogy ne feledjem milyen kemény volt. Jéééézusom de hosszú ez a szar. Káromkodom. Végre aszfalt, futás a cél felé ami már látszik is. Célfotó és egy lány gratulál! Átölel és megkapom az érmem! Megkérem, hogy készítsen egy fotót rólam az én telefonommal is. Az időm 23 óra 19 perc. Nem túl acélos, de figyelembe véve a körülményeket elégedett vagyok!

img_4328.JPG

Bebicegek a sátorba és leülök egy sörpadra. Ingyen sört adnak! Egészen jól érzem magam, főleg az előző órákhoz képest. Álmosságnak semmi nyoma, fáradtság is elviselhető. Nézek ki a fejemből. Édes pillanatok.

208 indulóból 151-en teljesítettük (57-en feladták). Nem voltam felkészülve erre a Trail-re. A Vértesben edzettem 30-40 km-es távokon, de ehhez ez édes kevés. Sokkal szintesebb edzésekre lett volna szükség a Börzsönyben vagy a Mátrában. Elégedett vagyok mert nem adtam fel és végül sikeresen teljesítettem a versenyt. Nem értem el, de megközelítettem a határaimat. Ismét bebizonyítottam, hogy nincs lehetetlen. Akaraterővel sok minden legyőzhető! Amikor azt érzed, hogy itt a vége az még valójában csak egy másik út kezdete. Egy nehéz, fájdalommal kikövezett úté, ami közelebb visz önmagadhoz.

vipava-cel.jpg

img_4337.JPG

img_4263.JPG

img_4245.JPG

img_4255.JPG

img_4252.JPG

img_4272.JPG

 

Szólj hozzá!

Címkék: rosszullét Alpok Bedarál

Sunset kezdetek

2018.05.04. 13:39 pamutmamut

Kozma felé futva Paripa belekezd a Sunset előzményeibe: "A TV-ben láttam egy versenyt ami megfogott. Napkeltétől-napnyugtáig kellett teljesíteni egy versenyt az alpokban." Ez indította el benne a vezérfonalat. 2017 nyár végén beszéltünk róla először és ősszel kezdődött meg a fejlesztés. Ma pedig 2018. április 28. van és éppen teljesítjük. Az előre meghírdetett eseményen 9-en indultunk.

sunset-rajt.jpg

Joci, Benedek, Paripa és én együtt érünk be Kozmára. A kútnál mosakodunk és iszunk. Napon 30 foknál is melegebb van. Eddig Majkot és a várgesztesi várat érintettük. A vár előtt Bokor Csaba frissített minket. Kozmán a falu közepén kell balra bemenni a házak felé, majd egyenesen átvágni a mezőn. Szemben igen jól néz ki a sziklás hegyoldal. A kozmai kódnál nincs térerő, olvasás után futunk is tovább. 

Joci szóval tart minket. Spartan-os élményeiről beszél és arról, hogy miért hagyta abba. A Fáni-völgy után az emelkedő nem durva, futható de alattomos. Az erdőben gyaloglásra váltunk. A sárga jelzésen a hegytetőre érve olvasuk be az előző kódot. A lejtő alján a Várgesztes-kelet ponton tökéletes a térerő. Jó meleg van. A kék + hírhedt emelkedője jön. Ennek nevet kéne adni. Lehetne mondjuk: daráló vagy gyalázó.

sun2.jpg

Legalábbis bennem hasonló gondolatokat vált ki minden alkalommal. Szép-Ilonka forrásnál megállunk tankolni. Ezt mindenkinek ajánlom, mert a következő kút Vértessomlón lesz. VérKör útvonalon haladunk, de most nem megyünk le a Mária-szakadékhoz. Körtvélyespusztánál Bokor Csaba jelenik meg ismét, de most gyalog. A sorompó zárva volt és ezért gyalog jött, rohanvást. Éppen időben ért ide. Eszünk-iszunk, dalolunk. Néhányan táncra perdülnek. Rövid gyaloglás után futunk vagy 30 métert a következő emelkedőig. 

Valahogy az az érzésem van, hogy Paripa szivat minket ezzel az útvonallal. Ennek hangot is adok. Nincs pihentető szakasz. Folyamatosan emelkedők akadályozzák a gyors haladást. Felmászunk és futunk egy kicsit. Joci már nem beszél. Mi sem. Kezd szétszakadni a csapat, de még látótávolságon belül maradunk. Elérjük a Roki fát. Szép lenne, de most már elég bucsus. Még egy lovacskás műanyag körhintát kéne rászögelni, a tökéletes élményhez. Ilyet: 

korhinta.jpg

Benedek kicsit fáradtságra panaszkodik, de fut mint egy zerge. A piros jelzésen "rongyolunk" lefelé. Ez már nem esik jól. Joci kicsit lemarad. Somlón Csaba itat, etet. Tök jó fej!

sun3.jpg

De rohadjon meg az emelkedő a kilátóhoz. Benedek meg fut felfelé. (??!!) Vajon mit evett? Megyek utána, de itt már a hegyibetegség tünetei jelentkeznek nálam. A végén döglődve megelőzöm. Fent Benedek segít a kód azonosításában. 220-as pulzusnál akkor sem vettem volna észre, ha átesek rajta. Felmászok a kilátóba egy pillanatra, gondolván hátha itt több a levegő. Benedek lefelé indul, amikor megérkezik a Paripa.

sun4.jpg

Paripával együtt futunk le, szemben Joci jön. Paripa kiadja a parancsot, innen senki ne várjon senkit. Vooáááááá! 3:30-as ezrekkel futunk lefelé. (He-he. 5:30-as talán.)

Csabánál büfézünk egy kicsit és szembe találkozunk Robival. Futunk lefelé a temető mellett. Benedek megy elől, mi pedig követjük. Majk előtt megáll én pedig megelőzöm. Pusztulatig nyomom, már közel a cél. 5 óra 17 perc alatt beérek és pár perc múlva jönnek a többiek: Paripa, Benedek, Joci sorrendben.

 A célban jól esik a zuhany és a sör. És a lényeg: beérkezik mindenki szintidőn belül!! :-) 

Ismét egy nagyszerű instant futást alkottunk Paripával. Jól sikerült a nyitó esemény is, elégedettek vagyunk! A 42 km könnyűnek tűnik (a VérKörhöz képest), de nem az. Kemény ez a pálya! :-)

Eredmények: http://sunsettrail.hu/index.php#eredmenyek

sunset-celban.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: hőség Vértes

Maratonfüred 2018

2018.03.27. 15:15 pamutmamut

Régen futottam már a klasszikus maratoni távot. Januárban könnyedén tudtam futni 5 perces kilométereket. Ekkor született meg a terv: maratont futni 3 óra 30 perc alatt. A felkészülés eleinte rendben ment aztán benyeltem valami vírust és több mint két hétig különböző színű gél folyt az orromból. A közérzetem és a kinézetem is szar volt. Futottam párat, de azt is nyögve nyelősen. 

A verseny előtti pár napon már jobban voltam, de kimaradt egy elég fontos időszak. Le is tettem a 3:30-ról, viszont az egyéni rekordom 3:39 volt ennek megdöntését azért még nem vetettem el. Verseny előtt sokkal jobban izgultam mint szoktam. Biztos azért mert nem volt meg az a felkészülés amit szerettem volna. Sokat gondolkoztam rajta, hogy mi legyen a taktika. Lassan lefutni vagy kockáztatni. Végül 19-re lapot húztam. Bekezdek 5 perces ezrekkel.

A versenyre Ivettel és Ágival utaztam. Nekik ez az első maratonjuk. Be voltak tojva rendesen! :-) A verseny napján 4 fok, napsütés és szél fogadott minket a Balaton partján. Nem volt melegünk.

mfured-2.jpg

9:40-kor elrajtolt a mezőny. Itt a keskeny pálya miatt nem tömegrajt van, hanem egyéni indítás. 4:50-es kilométerrel bekezdtem. Az idő nem volt rossz, de a szembeszél nem kedvezett. A pulzusom már az elejétől magas volt (155-160). 10 km után jól éreztem magam és tartottam a tempót. Ekkor ugrott be a mondat amit mondogattam magamban: "Ma nem fogok szenvedni!". Szeretek futni és tudok is, mondogattam. Jókedvűen nyargaltam a napsütésben.

12 km előtt ettem egy gélt. Minden frissítő ponton ettem banánt és ittam. 20 km-nél még tartottam az 5 perces tempót. 22 km-nél megettem a második gélt. 25 km-nél viszont már volt egy kevés hátrányom. Sebaj, indul a B terv. Egyéni csúcs megdöntése.

mfured.jpg

A pálya második fele sokkal több emelkedőt tartogatott mint az első fele. Legalábbis itt már nehezebben ment. Megfutottam mindent. Furcsa módon még 30 km-nél sem haldokoltam. Bevált a mantrám! Ma nem fogok szenvedni! A pulzusom tovább emelkedett, de a hűvös időben nem hevültem túl és egész jól viseltem. 31 km-nél ittam egy magnézium shot-ot majd 33-nál megettem az utolsó gélt. Ez már bevisz a célba. 

35 km körül már nem voltam fitt, de a tempó nem volt rossz. Itt kezdtem elhinni, hogy meg tudom ezt csinálni. Most már csak ki kell tartani a végéig. Utólértek a szupermaraton váltói, 4-5-en megelőztek. Elkezdtem beérni pár maratonfutót akik az elején elhúztak. Ez erőt adott! 37 km után jött a legnehezebb szakasz. Elkezdtem szenvedni. Nehezen tudtam tartani az 5 perces tempót. 40 körül elkezdett görcsölni a combom. Picsába, most már ki kell bírnom a végéig. Pattog a fogzománc, a pulzusom 180. Én vagyok a szikla, amin megtörik a hullám! :-) Most kell valami amibe tudok kapaszkodni. Már alig 10 perc és bent vagyok. Itt van végre Balatonfüred, ez már a belváros. Tolom neki mint a marha! Lihegek és kezd szétesni a mozgásom. Már hallani a szpíkert. Pár száz méter lehet hátra. A végén felemelt kézzel, vicsorogva érek célba! Húú, de jól esik megállni! Az időm? 3:35:47. Jihháááá!

 Ezzel megvan az 5. maratonom is, egyéni csúccsal egy kifejezetten nehéz pályán! Másnap megnéztem az eredménylistát. 212 férfi indulóból 24. helyen végeztem. Teljesen elégedett vagyok! Kihoztam magamból a maximumot. Tökéletesen sikerült a frissítésem és a versenyem. Ma ennyire voltam képes! Gratulálok a lányoknak akik sikeresen teljesítették életük első maratonját!

 

Szólj hozzá!

Címkék: Maraton

Tervút 30

2018.02.09. 13:02 pamutmamut

Aszfalt maraton felkészülés zajlik. A mai terv 30 km futás 5 perces ezrekkel. Útirány a Vértes tervútjai, Y kereszteződés, Pátrácos felé majd vissza amerre mentem. Hátizsákkal futottam, mert itt már nem árt a frissítés. Éreztem is, hogy nem megy úgy mint zsák nélkül. Magasabb volt a pulzusom. Az Y-hoz érve jött a hideg zuhany. A Vértesben még a tél az úr. Gondoltam rá, de mindvégig reménykedtem, hogy már elolvad a hó. Hát nem.

10 km-nél éreztem, hogy ez nem fog menni. Kezdtem elengedni a tervet. Ma minden ellenem szólt. Nehéz zsák, szintek, hó és még a szerdai futást sem pihentem ki. Ez így lehetetlen! Mindezek ellenére keményen nyomtam, küzdöttem. Pátrácos előtt teljes szélességében le volt fagyva az út. Lassan haladtam. 16 km-nél, futás közben ettem egy gélt. Hátrányom 1 perc volt a tervezetthez képest. Ez nem tűnik soknak, de a neheze még csak most jött. A fáradtsággal jön a lassulás.
Úgy döntöttem kiadom magamból ami bennem van. Lesz ami lesz! Az, hogy mire lesz elég majd a végén kiderül. Ropogott a hó és a jég a lábam alatt ahogy futottam. Folyamatosan pengeélen táncoltam. Többször meg is csúsztam, de szerencsére nem este pofára. Újra az Y-hoz érve 1 perc 30 mp volt a hátrányom. Na most válik el a tapéta a faltól. Lefelé 5 perc alattiak kellenek, 22 kilométerrel a lábamban... Futottam és veszettül koncentráltam a tempóra. Küzdelem a másodpercekkel és önmagammal. A városba érve sikerült ledolgozni a hátrányom, de még hátra volt 3 km. Éreztem, hogy ennél gyorsabban már nem tudok futni, akkor sem ha erőltetem. A lábaim már nem engedelmeskedtek. Hazaérve lenyomtam a stoppert. 30 km, 2 óra 29 perc 30 mp. 4:59-es ezrek! 
Régen volt már ilyen nehéz edzésem! Nagyon örülök neki, hogy a körülmények ellenére sem adtam fel! Lehetetlennek tűnt, de sikerült!
https://www.endomondo.com/users/12872993/workouts/1068770602
tervut.jpg

Szólj hozzá!

Vércse 2.0

2017.11.06. 11:21 pamutmamut

Váli Pisti ment egy jó időt a Vércsén, talán ez indította el bennem a gondoltatot. Edzettség megvolt a Nomád 66 után, ezért úgy döntöttem, hogy elindulok. Szokatlan módon már előző nap is izgultam, ez nem jellemző rám. Az oka talán az volt, hogy egyedül megyek 100-ast, ilyet még nem csináltam. Reggel 04:00-kor indult a buszom Tatabányára. A plázától gyalog mentem a rajthoz. A Turulnál megálltam egy pillanatra.


v1.jpg

A vaksötét erdőben van mozgás rendesen. A kilátó előtt egy őz állt mellettem alig 10 méterre, ahogy rávilágítottam nem mozdult, csak később szaladt odébb. 05:17-kor rajt kód beolvasás után indul a móka! 

A meredek ereszkedésnél hatalmas csörtetés. Állítólag itt éjszakáznak a vaddisznók, már többen találkoztak velük. Én csak hallom őket, de nem látom. Húzós emelkedő jön a piroson, sokszor jártam már erre. A völgyben megint mozognak a vadak. Nem jó érzés, hogy csak hallom őket de nem látom. Az biztos, hogy nagy és sok van belőle! Egészen kellemes idő van, egy rövidujú és egy szélmellény elég.

Vértestolna előtt kezd végre világosodni, mindjárt el is tévedek egy kicsit. Az útvonal ezen részét én találtam ki, többször végigmentem már rajta, van nálam GPS. Mi a szöszt kellene még csinálnom, hogy ne tévedjek el? Figyelni bazzeg! 

Első pont 1 óra 3 perc. Kb. mint a tervezett idő. Ja az idő. Készítettem idő tervet. Elsődleges cél 15:00 alatt. Álomidő: 14:30 alatt. Meglátjuk. Világosban lesz szűk 11 órám. Na csapjunk a lovak közé. Tardoson víztöltés. (Csiszár Zolinak köszi, előző este megnéztem nekem, hogy van-e még víz a kútban.) A Gerecse tető vártnál könnyebben megy. Szép napsütés van és közepes szél. 

v-kekhszog.jpg

A jelzetlen piros + után visszatérünk a pirosra. Innen jó darabig a Gerecse 50 unalomig ismert útvonalán haladok. A nap lapos szögben süt, baseball sapkát felveszem. Héreg előtt a Király-kútnál újra víztöltés. Innen Nagyegyházáig nem lesz víz. Iszom vagy fél litert és töltök 2 liternyit. Hoztam magammal ISO port és keverek egy koktélt. Jó nehéz lett a zsákom.

Jön a bányahegy, ami most jó saras, csúszós. Felérve eszem majd a sapkámhoz nyúlok. Nem találom. Fölfelé melegem volt és levettem, kiesett a zsákomból. :-( Visszamegyek 100 métert hátha meglátom, de semmi. Hát akkor ennek annyi. Pedig milyen jól jönne a következő szakaszon. Rátérek az Országos kék jelzésre, amit el sem hagyok 84. kilométerig. Ezt elég könnyű lesz követni. Koldusszállásig semmi extra. Majszolom a távot. 

v-koldussz.jpg

Amit viszont érdekes, hogy többet eszem mint szoktam. Csoki helyett nápolyit hoztam és mintha nem lenne olyan laktató. Somlyó előtt elfogy az utolsó. Semmi pánik van még nálam gél. Somlyón hejehuja és irány Szárliget.

v-somlyotanc.jpg

Már nagyon várom, mert ott lesz egy kis pihenő és bolt ahol kaját és inni valót tudok venni. Megkordul a gyomrom. Na-na, eléhezni nem kéne. Eszem egy gélt és megyek tovább. Érzem, hogy nem telítette el a gyomrom. A gél energia, de nem kaja! Később eszem még egyet, de továbbra is éhezem. Nagyegyházán iszom egy kis vizet és nyomulok Szárliget felé.

7 óra 13 perc alatt érek be a faluba. 54 km-nél járok. A SPAR látványa, olyan mint sivatagi vándornak az oázis.

v-spar.jpg

Citromos sör, kóla, víz, parízeres zsömle, nápolyi, keksz. Jól bevásárolok a hátralévő 48 km-re. A buszmegállóban eszem a szendvicset de a végét kidobom, nem esik jól. Pedig milyen éhes voltam. Nem sokat tökölök, sétálva elindulok. Átmegyek a felüljárón, ezzel átlépek a Gerecséből a Vértesbe. 

A falu végén futó mozgást imitálok. Szerintem röhög rajtam aki lát. Tele hassal, nehéz zsákkal, fáradtan botorkálok bele-bele sétálva. Csákákonypusztán kikerülöm a kutyákat, aztán a birkákat és a Mária-szakadékban folytatom az utat.

v-mariaszak.jpg

Innen jól ismert hazai pálya egy apró szakaszt kivéve. Szenvedősen érek fel. Nem jó a gyomrom. Mintha megettem volna egy Vércsét nyersen! Pfúj, köpködöm a tollait! Iszom egy kis kólát, hátha az rendbe rak. Fejben lepörgetem az útvonalat, jó pár emelkedő vár még Várgesztesig. Szarul érzem magam és ennek megfelelően haladok. A kidőlt fák csak tovább nehezítik az utam.

v-kekkidoltfak.jpg

Több mint két óra kell, mire ványadt testemet elrángatom Zsigmond-kőig. 

v-zsigm.jpg

Várgesztesen a kútnál megállok, vizet töltök, ISO-t készítek. Elkezdek fázni. Enni nem tudtam Szárliget óta, inni is csak keveset. Gyengek vagyok, émelygek. Innen 7 km hazáig az Új-Takácson (a temető meg pár száz méter). Mi a fene van velem? Milyen hozzáállás ez? Mi a szart csinálok? Nem ezért jöttem! Szedd már össze magad! Egyszer azt olvastam valahol, hogy az ultrafutó nem fél a haláltól mert tudja, hogy milyen az. Van benne némi igazság. Azonnal felállok és sétálni kezdek.

Gesztes után eszem egy fél nápolyit. Egyáltalán nem kívánom, de mintha egy kicsit jobban lennék tőle. Egyszer minden gödör véget ér, mormolom magamban félhangosan. Csak török előre, ahogy bírok. Nem haladok jól, de haladok. Most már minden méternek örülök amit futva teszek meg. Akkor is ha csak 6:30-as vagy még lassabb a tempó. Fejben kezdem elengedni a 15 órás teljesítést. Sötétedés előtt érek be Mindszentpusztára. Valamivel jobban vagyok.

Újra fejlámpát kapcsolok (ma másodszor) és irány a Pap-völgy. A völgyben rám sötétedik, egészen jól tudok futni. Ez egy rövid szakasz és minden kanyarnál azt hiszem már ott vagyok. Jó tempóban érek a következő ponthoz! Ez felvillanyoz, gyors csekkolás és nyomom tovább. Elhagyom a kék jelzést (84 km). Kacskaringós sárga jelzés jön, amit ismerek ugyan, de éjjel azért más. Paripa által kirakott fényvisszaverők nagyon sokat segítenek! Az utolsó emelkedő jön a Gézához! Több kilométer hosszú kaptató, de jó tempóban megállás nélkül érek fel. Közben a hold is felkelt. Telihold van! Olyan erővel világít, hogy vészhelyzetben lámpa nélkül is lenne esélyem beérni. 10. pont 89,2 km! 13 km hazáig! 

Futásnak eredek. Néha zörög az avar mellettem, de már nem érdekel. Csak a cél van a szemem előtt. Számolgatni kezdek, nagyon jól haladok. Elérem Szentgyörgyvárat. Innen már csukott szemmel is beérek! :-) Újra jó tempóban tudok futni. Néha megállok és gyaloglom 10-20 lépést, de utána újra megy. Dobai-kútra érek 50 percen belül. Közel a cél! Erdészház után, ipari park. Újra civilizáció! Jó érzés beérni a városba. A járdán halálra ilyesztek egy lányt, ahogy elfutok mellette. Rákóczi út előtt egy rövid séta, aztán futás a cél felé. Közel a csarnok messziről hallom, hogy szurkolnak nekem! A lépcsőn felrohanok és csekkolok! 14 óra 11 perc! Jihhááá! :-) Regina, Mimó és Paripa kijöttek elém! Gratulálnak és mindenfélével kínálnak! Éppen kosármeccs van, a félidőben sorra jönnek ki a többiek is gratulálni. Iszom egy sört, de nem esik túl jól. Beszélgetünk egy kicsit aztán Paripa van olyan rendes és hazavisz autóval. Köszönöm neki!

A tervezetthez képest jobb időt sikerült mennem. Elégedett vagyok magammal! :-) Főleg, hogy sikerült túllendülnöm a hosszú holtponton és az elrontott frissítés után sem adtam fel. Utólag elemezve az okozhatta a gondot, hogy csoki helyett nápolyival frissítettem, ami könnyebben emészthető. Ebből többet kellett volna vinnem magammal. Szárliget előtt eléheztem, utána pedig nem volt jó ötlet a parízeres zsömle. Nem tudtam megemészteni. Megint tanultam valamit! A gyomrom még másnap sem volt tökéletes. Egy apró vízhólyagom lett mindössze. Csipi tanácsát megfogadva vastagon Nivea-val bekentem a lábfejem indulás előtt. Bevált. Izomláz van rendesen, ahogy lenni szokott. A Vércse utáni éjszakán nem aludtam 2 óránál többet. Egész éjjel forgolódtam. Megviselte a testem! :-)

Eredményem: http://vercse100.hu/index.php?old=mostteljesit&ID=102

Tanulság: Aki éjjel futás közben nyers madarat eszik, az ne nyavajogjon hogy ki van a bele!

u.i.: Menjetek futni, de ne ennyit!

 

  

Szólj hozzá!

Címkék: rosszullét Terepfutás Tatabánya Gerecse Vértes Vércse

Nomád 66 (2017)

2017.10.15. 13:44 pamutmamut

03:45-kor kelek szombaton. (Általában szombaton korábban kelek mint hétköznap, mert megyek futni. :-) ) Irány Cserépfalu és a Bükk. Ritkán jutok el a Bükkbe mert messze van, inkább közelebbi versenyeket választok. Most a Less Nándor Emléktúra, Nomád 66 terepfutás futamát tűztem ki célul. Bővebben: https://nomegalljcsak.hu/nomad-terepfutas/masfel-maraton

nomad_-rajt.jpg

7:15 -re a rajtban vagyok. Rajtcsomag átvétel, majd együtt lesétálunk a rajthoz, mert az pár száz méterrel odébb van. Nem vagyunk sokan, de nem is baj. 6 fok van, rövid ujjúban fázok. Viszont azt is tudom, hogy ez csak az első kilométer végéig tart. Rajt után a hátsó negyedben haladok, sebaj van még hátra jó pár kilométer előzni. A pulzusom nem az igazi, elég magas sajnos. Na mindegy, majd lesz valahogy. Kisebb emelkedő után beérünk Cserépváraljára. Ragyogó napsütéses idő van. Jobbat kívánni sem lehetne! Nem sokára elérjük az első ellenőrző pontot a kaptárköveket. Érdekes mészkő képződmények. Egy szakaszon figyelni kell, keskeny az ösvény és néhány méter mély árok van alattunk.

A többiek elég komoly tempót diktálnak. Nem megyek velük, saját tempóban nyomom tovább. Van pár ismerős arc korábbi versenyekről, Vérkörről. A terep jelentősen más mint a Vértesben. Szinte mindenhol köves, sziklás.

nomad_kovek.jpg

Figyelni kell a lábam elé. Vannak nagyon kellemesen futható szakaszok. Több kilométer széles erdei úton a Hór-völgyben. Egy fickót megelőzök útközben figyelmeztet, hogy ne fussam el magam mert hamarosan jön az Ódorvár, ami a meredek emelkedőjéről hírhedt.

Az Oszla ellenőrzőpontra érve (14,9 km) fantasztikus látvány tárul a szemeim elé.

nomad-oszla.jpg

Napsütötte hegyek körbe és az őszi lombok ezernyi színe. Frissítek és képeket készítek. Elindulás után elhatározom, hogy ma élvezni fogom a futást. Ilyen csodás környezetben ritkán sikerül futnom. A holnapi Budapest maraton indulóin jár az eszem. Aszfalton, benzingőzben futni vagy itt. Hát ez nekem nem kérdés. Futottam itt is, ott is van összehasonlítási alapom. Persze merőben más műfaj a kettő. 

Az Ódorvár méltó a hírnevéhez, tényleg kemény emelkedői vannak. Fölfelé gyalogolva azon gondolkozom, hogyan fogok én felérve futni. Felérve a pulzus visszaesik, a lábak tudják a dolgukat. Nincs itt semmi gond. Az ellenőrző pontok elég egyszerűek. Dugóka ki van rakva az asztalra, van kint egy kevés kaja víz és ISO. Általában 1 v. 2 pontőr a futóknak. Több nem is kell, mert nem vagyunk sokan.

nomad_ep_odorvar.jpg

Lefelé jól lehet csapatni. Egy kurfli és egy ellenőrző pont után visszajutunk a Hór-völgybe és futok a Tebe nevű pont felé. Könnyű, hosszú szakasz. A ponton kicsit kevesebb vizet adnak csak mint szeretném (kell másnak is). Nem vagyok boldog tőle, de beosztom. Itt most van egy elterelés, nem megyünk be a Csúnya-völgybe mert járhatatlan. Egy húzós emelkedő futok fölfelé. Nem esik jól, megállok és levetkőzöm. Itt találkozok egy hosszú hajú sráccal. Váltunk pár szót, majd megelőzöm. Kis kitérő, felmászatnak minket egy barlanghoz. A pontőr elmondja, hogy merre kell majd menni. Persze mint kiderült, nem arra kell.

Kisebb kerülővel Répáshután vagyok. Kék kútnál feltankolom magam vízzel. A hosszú hajú srác a másik úton jött, úgy száz méterrel előttem van. Egy közepes emelkedőn mászunk mikor egyszer csak éles fájdalmat érzek a jobb karomban. Odakapok és egy makk méretű darázs repül el. Baszki ez megcsípett, mondom a hosszú hajú srácnak aki mögöttem jön 10 méterrel. Alig hogy kimondom, őt is megcsípi egy. Ennek a fele sem tréfa. "Futás innen!" kiáltom el magam. Hegynek fölfelé futunk amíg csak bírunk. A tüdőm majdnem kiszakad. Talán leráztuk őket. Felérve egy aszfalt úton megyünk a Bánya-hegy EP-ig. Egy srác messziről kérdezi: "Titeket is elkaptak?". Mint kiderül többünket megcsípték, a kérdező srácot 11 helyen! Akkor én még jól jártam! :-)

Frissítés után irány a verseny legnagyobb hegye, a Tar-kő. nomad_tarko.jpg Hosszú az emelkedő de nem annyira durva. A felsőbb részeken kiváló ösvény kanyarog a hegy oldalában. Sehol egy lélek, csak én és az erdő! Élvezet rajta futni. A három kőről csodás a kilátás. Táncolni támad kedvem. Sokan túráznak ma erre. A Tar-kőről (39 km) a kilátás szintén páratlan. Egy kicsit párás ugyan az idő de így is szép. 

nomad_tarko2.jpg

Lefelé sok helyen elég meredek, de azért nagyrészt jól futható. 40 km felett járunk, mégis jól megy a futás. Jól sikerült a felkészülésem. Az Imó-kő alatt ell. pontnál egy fószer panaszkodik, hogy őt is megcsípték a darazsak és állítólag allergiás rá. Szerencsére semmilyen külső jele nincs ennek és a csípés már kb. 1,5 órája történt. Azért várják a ponton az orvost. 

Hosszú, eseménytelen szakasz. Ráérő időmben számolgatni kezdek. kb. 18 km van hátra és van még 2 óra 30 percem. Ezt be kell húzni 8 óra alá! Innentől eldobom az eredeti tervet, hogy élvezem a futást. Megpróbálok mindent megfutni. Van hátra még egy nagy és egy kisebb emelkedő ahol reménytelen a futás. A Karthauzi kolostorhoz érve a mentősök kérdezik, hogy találkoztam-e a darázscsípéses úrral. Elmondom nekik amit tudok és tovább nyargalok.

Piszokul megyek előre, kisebb emelkedőket sorra megfutom. Néhány embert sikerül megelőznöm. Ódorvárt másodszor is meg kell másznunk, de most másik oldalról. Szerencsére teljesen a tetőre nem megyünk fel, előtte ereszkedni kezdünk. A 3 méter széles dózerutat egy 100 fős iskoláscsoport foglalja el. 5 perces tempóban rohanok el mellettük a jobb szélen. Páran megijednek és félre ugranak, a többieket kikerülöm. Utolsó fotó és futás lefelé.

nomad_utolso.jpg

Bőven 50 km fölött járok, meglepően összeszedett a mozgásom. Az aszfalt útra érve meglátom az utolsó emelkedőt a Nyomó-hegyet. Csipkedni kezdi a görcs a vádlimat. A határaimat feszegetem. Nem tűnik veszélyesnek az emelkedő, de a vége jó meredek. Gyors dugókázás után irány a cél. Muszáj innom egy magnéziumot mert kezdek görcsölni. Már látszik a templomtorony. Szerintem alig 2-3 km lehet hátra. A tempóból kicsit vissza kell vennem a görcs miatt. Az utolsó kis emelkedőt a pincéknél azért megfutom, ha bele döglök is. :-) A faluba érve jobb kanyar, de kiabálnak: "Nem arra, balra!". Apicsába, majdnem elfutottam a cél mellett, közelebb van mint hittem. Vége! 7 óra 50 perc 55 mp. (Táv: 63,6 km, 2337 m szint. Átlagsebességem: 8,1 km/h)

37 indulóból 17. helyen végeztem! Nem rossz! :-)

Megkapom a célcsomagot benne póló, érem és egy üveg vörösbor. :-) (Ezt este meg is kóstoltuk!)

A Bükk tényleg csodálatos. Talán a legszebb hegységünk. Soha rosszabb futást nem szeretnék. Nem volt holtpont, nem volt vízhólyag. Minden flottul ment, bár a darázstámadást kihagytam volna. :-) A rendezés jó volt, az útvonal nagyon jól ki volt jelölve. Egyedül a frissítésen és a befutó érmen lehetne még fejleszteni.

 

nomad_tanc.jpg

 

Szólj hozzá!

Címkék: Terepfutás Bükk

VérKör TT 2017 rendezői szemmel

2017.04.04. 10:12 pamutmamut

Idén harmadik alkalommal rendeztük meg a VérKör teljesítménytúrát. Túra közben jutott eszembe, hogy ez legalább akkora kihívás mint egy hosszú táv (100+) teljesítése. Megérdemel egy beszámolót.

Rövid történelem

A VérKör TT kitalálói: Nagy László (Paripa) és Lovas Mátyás (pamutmamut). A VérKör (hagyományos QR kódos) 2014-ben indult. A telefonnal nem rendelkezők vagy nem szimpatizálók már az elejétől nyomást gyakoroltak ránk. Szervezzünk szokványos teljesítménytúra változatot is. 2015-ben beadtuk a derekunkat és megszerveztük az elsőt ahol a létszámkorlát 77 fő volt. A nagy sikerre való tekintettel folytattuk. 2016-ban 133, 2017-ben 222 fő indulhatott. 2018 ban pedig ?? fog. :-) Ez még titkos! Annyira titkos, hogy még én sem tudom.

A szervezés

2016 szeptemberében járunk, megkérjük az engedélyeket a 2017-es túrára. Az erdészettől és a Természetvédelmi Hivataltól kell megkapunk az áment a rendezéshez. Írásban, okmánybélyeggel ellátva küldjük a több oldalas levelet. Az erdészet hamar válaszol, a Természetvédelmi Hivatalnál viszont pont átszervezés van. Egy kedves hölggyel beszélget Paripa napi háromszor, mire megkapjuk a nem hivatalos választ. Mehet a túra! Dokumentumok csak később. 2017. január 1-én 12.00-kor elkezdődik a nevezés. 6 és fél órán belül 100 nevezőnél járunk. A teljes létszám pedig február közepén telik be.

Paripával télen heti szinten futunk együtt és a szervezésről (is) beszélgetünk. Futás közben jönnek a jó ötletek. Mindent meghallgatunk és közösen megszavazzuk, mi az ami mehet és mi nem. Futás után telefonon, FB-on tovább folytatódik. Rengeteg időt töltünk el vele, de ezt a részét mindketten szeretjük. 

Idén elég sok új eszköz, felszerelés lett beszerezve. Strandzászlók, kemping székek, kemping asztal a pontőröknek, sörpad, monitor. Minden évben fejlesztünk. A cél az hogy egyre jobb és jobb túrát tudjunk szervezni. 100%-ban elégedett túrázókat, futókat akarunk! 

Február 20-án (kissé megkésve) elküldtem az érem rendelést. Az érem öntőnek 3-5 hétre van szüksége a gyártáshoz. A beszállító megnyugtatott, hogy nem lesz gond. Rendben, időre szállította is az érmeket.

tt_ermek.jpg

A kitűzőkkel akadt némi bonyodalom, de pár nappal a túra előtt azok is megérkeztek.

Feleségeket, nagyszülőket megkérjük, hogy süssenek egy kevés süteményt. Nem kell sok csak 222 szelet! Örömmel vállalják a nem kis feladatot. Édesanyám 16 tepsit süt, a többiek is hasonló már-már ipari mennyiséget gyártanak. 

A szervezés húzós része az utolsó hét volt. Itt kellett megrendelni, elhozni - többek között - az ellátást. Ezt a szép, komplex feladatot Paripa vállalta magára (sok más mellett). Nekem az informatikával összefüggő feladatok jutottak mint a rendszer tesztelés, hírlevél készítés, nyomtatások, vonalkódok stb. Én egyeztettem Erdei Andrással a fotózásról, pontos ütemtervvel és helyszínekkel. Paripával jó csapatot alkotunk. Megbízunk egymásban, tudjuk hogy az adott feladat határidőre el lesz végezve. Az olajozott gépezetben forognak a fogaskerekek. Csúcsra járatjuk magunkat. 

A túra előtti pénteken 4 fő indul szalagozni.

tt_szalagozas.jpg

Magyar Zoli az Oroszlány-Kőhányás szakaszt vállalta. Paripa Kőhányástól, Gántig csinálta. Csige Fecó Gánt-Új-osztás és piros-kék kereszteződés-Oroszlány szakaszokat szalagozta. Nekem az Új-osztás-piros-kék kereszteződés jutott. Szalagozás után a csarnokban találkozunk. Paripa 110%-on pörög. Mindent készre akar csinálni még péntek este. Fecó és Zoli segít a pakolásban, átbeszéljük a rajtoltatást. Idén sokan alszanak a csarnokban. Ők már este átveszik a rajtcsomagot. Késő este fekszünk le, és 03:30-körül kelünk. 

Április 1. a túra napja

05:00-kor elkezdem összerakni az informatikát. Paripa elszalad a virsliért és hamarosan érkezik a kenyér és kifli. A helyi pékség kihozza az ipari mennyiséget. A harcra kész segítőink már várják az első nevezőket.

tt_rajt.jpg

A biztonság kedvéért a rajthoz két laptopot is rendszerbe állítok, hogy hiba esetén azonnal átálljunk a tartalék eszközre. Jönnek és jönnek a túrázók. Mindenki mosolyog és várja a 06:00 órás rajtot. Azért érezhető a feszültség is, mégis csak 77 km-ről beszélünk. Elindul az első pont személyzete Várgesztesre. Az emeleten 4-en gyártják a szendvicseket. Lyankóval és Reginával megkezdjük a rajtoltatást. Kézzel is ráírjuk a rajt időt a bélyegző lapra. Ennek oka ha összeomlana az informatika rendszer akkor is tudjuk, hogy ki és mikor indult. Emiatt kicsit lassabb a rajt mint szeretném ezért én is besegítek rajtidőt írni. 12 perc alatt elrajtol a mezőny nagy része. Onnantól már lassabban érkeznek az indulók. Összekészítjük a második pontot is és ők is elindulnak, hogy még a gyorslábúak előtt kiérjenek. 7:30 után elrajtol az utolsó is.

Érkeznek a pontőrök és dugig rakjuk az autókat. 700 liter vizet és több mint 300 kilónyi felszerelést szállítunk ki a pontokra. A csomagokat Paripa állította össze. Atomóra pontossággal készítette össze a rajtcsomagokat és a pontra kiküldendő ellátmányt! :-) Hihetetlen, de egyet sem hibázott. Ez már kevésbé stresszes időszak, mi is kiengedünk és jókat röhögünk! Paripával autóba pattanunk és Gántra megyünk segíteni összeállítani a pontot. Az első futó már el is hagyta Gántot mire kiértünk. Sokat nem segítünk mert a srácok profik, a pont pikk-pakk készen van. 

tt_gant.jpg

Irány Csákvár, mi visszük ki a sörpadokat. Itt is áll már a pavilon és már a víz is forr a virslihez. Hiába no, ők sem ma kezdték a szakmát. Találkozunk az első futóval  aki az oroszlányi Nagy Márk. A ragyogó napsütésben remek kint a hangulat. Jó látni a mosolygós pontőröket, legszívesebben én is kint maradnék de Paripa noszogat, hogy mennünk kéne. Eközben a várgesztesi pont bezár és Kostyál Misa elindul seperni Csákvárig. 11.00-re érünk vissza Oroszlányba és bepakoljuk az utolsó pontot is. Ők is elindulnak.

Paripával ketten elkezdjük berendezni a célt. Informatika, padok, kivetítő szép lassan minden a helyére kerül. 5 percre lefekszem és becsukom a szemem. 14.54-kor érkezik meg az első futó, Márk majd sorban jönnek a többiek. Viki és Anna (Paripa lányai) előkészítik a célban felállított, svédasztalt. Zsíroskenyér, uborka, sajt, oliva, ropi, Cola, szörp és még ki tudja mi minden kerül az asztalokra. Jól néz ki! Paripa is lefekszik egy rövid időre, messze még az éjfél.

Sorban jönnek a futók, majd érkeznek a gyalogosok is. Visszaérkezik a második majd a harmadik pont személyzete. Az autókat kipakoljuk, a pontőrök pedig beállnak segíteni. Csákvár 17.00-kor zár, Paripa kimegy a padokért. Beérkezés után nekiállunk a megfőzni a megmaradt virslit. Bőven rendeltünk, jut mindenkinek! Mindenki tudja a dolgát, profi csapatunk van amire igazán büszkék vagyunk! Hajrá Kószák!

Mindenkit megtapsolunk és minden befutóról készül fotó. A szurkolástól sokan elérzékenyülnek. Teljesen mindegy, hogy ki, mikor ér be. Aki teljesíti a 77 km-t - bármilyen módon - annak jár a taps! A terv beválik a már beérkezettek is becsatlakoznak és buzdítják társaikat. Szép lassan megtelnek a sörpadok, senki sem akar hazamenni. Ez volt a célunk! 20.00 óra környékén igazi fesztivál hangulat uralkodik a csarnokban. 

tt_fesztivalhang.jpg

Rengetegen jönnek gratulálni a szervezéshez! Olyan szavak hangzanak el, hogy borsódzik a hátunk! Köszönjük, ezért csináljuk! :-) Kibontok egy sört és a sarokból nézem az embereket. A boldogság, elégedettség pillanatai ezek. Hmm, de jó.

A pultnál megy a sürgés forgás, folyamatosan pótolni kell a készleteket. 77 km után éhesek és szomjasak az emberek. A hot-dog úgy néz ki teli találat volt. A jó minőségű sertés virsli 5-5 centit kilóg a kifliből. Többen repetáznak. A Finisher falnál tömegek fényképezkednek. Hazaviszik az emléket!

tt_falnal.jpg

Beérkezik az utolsó két ellenőrző pont is. Már csak a túrázók vannak a pályán.

Közeleg az éjfél, elkezdünk izgulni. Még 12-en a pályán vannak. Jó lenne, ha senki nem csúszna ki. Jönnek páran, de még mindig vannak kint. Kimegyek a csarnok elé és figyelem az órát. Mikor éjfélt üt az óra messze 3 fejlámpa fénye tűnik fel. Futnak! Balikó Sándor (seprű) kíséri őket és mutatja nekik az utat. Együtt érünk be a csarnokba, de már késő. 2 perccel elkéstek. Tudnék sírni. Gratulálok nekik és megpróbálom őket nyugtatni. Több mint 18 órát küzdöttek, de sajnos nem lett meg. Dráma a végére. 

Cél zárás után

Végetért a harmadik VérKör TT. Bezárjuk a célt és pakolni kezdünk. Úgy érzem magam mint egy 100 km-es futás után. Elégedett, de hulla fáradt vagyok. 01:00 óra is elmúlik mire nagyjából minden a helyére kerül. Megköszönjük a segítséget a segítőknek. Néhány túrázó itt alszik. Paripával kibontunk egy sört és csöndben beszélgetünk. 02:00-kor fekszünk le.

06:30-kor ébredünk, többen pakolnak és haza készülnek. Pakolni, takarítani kezdünk. Kapcsolunk egy kis zenét. Néhányan még gratulálnak a szervezéshez és elindulnak haza. A megmaradó ellátás sem kerül a kukába. A göngyöleget egy hajléktalan viszi vissza, a virsli a Ments meg! oroszlányi állatvédő egyesülethez kerül. A kenyér pedig az oroszlányi hajléktalan szállóhoz. 

Hétfőre és keddre is marad még pakolni való. Ekkor kerülnek vissza a költsön kért szivacsok, asztalok, ládák.

Összegzés

11 éve szervezek teljesítménytúrát. Elég sok tapasztal gyűlt össze az évek alatt. Úgy gondolom, hogy ez volt az eddigi legjobban sikerült túránk! Jól ment a rajtoltatás és a célba érkezés is. Nem, vagy alig volt fennakadás. Az idei volt az első év amikor egyáltalán nem kaptunk negatív kritikát. Mi beleadtunk mindent! Ahogy kell! :-) Reméljük átjött és mindenki elégedett volt.

Külön szeretném kiemelni azt a csodás csapatot, akik nélkül ez a túra nem jöhetett volna létre!

Név szerint:

tt_csapat.jpg

 

Sajnos a képen mindenki nem lehetett rajta...

 

Támogatóink:

- Antal Róbert

- Havasi László

- Viktor szikvíz

- Madarász zöldséges

- Bambi gyorsétkezde

- Oroszlányi Önkormányzat

 ------------------------------------------------------------------------------

Eredmények:
http://verkor.hu/tt/index.php?old=eredmenyek

Képek:
Rajt-Cél
Kőhányás 
Gánt
Vérteskozma 

 

Találkozunk jövőre is! :-)

 

Szólj hozzá!

Címkék: Teljesítménytúra Túra Vértes VérKör

Iszkiri 100

2017.03.14. 11:56 pamutmamut

A Kinizsi százast sokan ismeritek, a legrégebbi teljesítménytúra az országban (1981-ben volt az első). Az évek során a cél volt Tatán és Szárligeten is (A Kinizsi százas fordítottját is megrendezik. Az Iszinik az év ellentétes napján van és ellenkező irányban halad.) Az Iszkirinek is van kötődése a Kinizsihez. Itt a régi és az új útvonalat kötik össze egymással egy-egy extra körrel mindkét oldalon. Az előző kettőt már teljesítettem, de az Iszkirit még nem, na ezért esett erre a választásom.

Hetek óta küzdök valami náthával, de lázam az nincs. Sebaj, ennyi hendikep kell. Ráadásul a túrát megelőző este kosármeccs. Veszélyes, de sikerült magamra vigyázni. Reggel 6.00 óra előtt a szárligeti rajtban vagyok. A rajtoltatás kicsit nehezen megy, de semmi gáz. Országh Andrással ütjük el az időt a rajtig. 06:22-kor elindulok. 0 fok, napsütés. Az első kör a Vértesben vezet. Az első pár kilométert nem ismerem, a többit igen. Az eleje kicsit nyögvenyelős, még be kell melegednem. Nem is annyira az izomzatnak, hanem át kell állnia a szervezetemnek hosszútávra. Ez beletelik pár órában. Nem rohanok, élvezem a napsütést és az erdőt.

iszkiri-hovirag.jpg

Szárról kiérve a sarkamat érzem, egy régebbi vízhólyag nem gyógyult be teljesen. A meredek emelkedőn félreállok és rakok rá pár réteg leukoplastot. 11 km-nél nem túl jó előjelek. :-) Innen jól ismert útvonalon haladok. Mária-szakadék előtt szemből két futó érkezik.

iszkiri-verkorosok.jpg

VérKörösök, fényképezés után egy rövid szakaszon együtt futunk és váltunk pár szót. A következő pont a kilátónál lesz, felmegyek és körülnézek.

iszkiri-kilato.jpg

Kicsit párás az idő de egész jó a kilátás. Mária-szakadék előtt Rakk Gyulával találkozok élőben. Rövid beszélgetés után leereszkedem.

iszkiri-mariaszak.jpg

A majornál beérek egy futót, a kutyák miatt jobbnak látjuk ha kerülünk egy kicsit. A két nyamvadt nem tűnik veszélyesnek, de a háttérben a harcedzett, loncsos komondor azért tekintélyt parancsoló. Kevesebb mint 3 óra és kicsivel több mint 24 km megtétele után újra Szárligeten vagyok. Vizet töltök és veszek egy ISO-t a következő szakaszra. Sokan még most indulnak a rövidebb távokon.

Szárligetről Tatára indulok az Öreg-tóhoz. Vasúti felüljáró után rövid mászás a Zuppa-nyeregbe. Nagyegyházán kisüt a nap, vetkőzöm. Megszabadulok a dzsekitől. 5 perc múlva fázni kezdek a szélben. Visszaveszem a kabátot. :-) Utálatos szakasz jön, fiatal erdő, szántóföld, vizenyős terep. Egyszer csak kiesik a kulacsom. Rosszul raktam vissza? Persze a szívókával bele a sár közepébe. Csak röhögni tudok, ennyire szerencsétlenül nem eshet. Zsebkendővel törölgetem, de inni nem merek belőle. Áttöltöm tartalmát egy tiszta kulacsba. Pár száz méter múlva egy patakon kelünk át. Szép tiszta vizében lemosom, kiöblítem. Szép idő van, jó a terep, sár alig van. Élvezem a futást. Viszonylag sokan vannak, de könnyen tudom kerülgetni a gyalogos kollégákat. Somlyó-hegy előtt eltévedek, de szerencsére utánam szólnak. Pedig ismerem az útvonalat, de nem figyeltem. A kulcsosháznál lyukasztó bélyegző van, személyzet nincs.

iszkiri-kulcsoshaz.jpg

Innen pár kilométer csak Tornyópuszta, pikk-pakk ott vagyok (40,8 km). Ezen a ponton hot-dogot adnak. Szerintem még az életben nem esett ennyire jól a hot-dog mint most. Meleg kaja, sok pirított hagymával.  

iszkiri-tornyo.jpg

Sokat nem időzök a ponton mert megállás után azonnal fázni kezdek, menet közben, sétálva eszem meg. Először jó ötletnek tűnt a hagyma, de most már nem annyira. Leheletem nem kellemes még szerencse, hogy egyedül futok. :-) Koldusszállás előtt, ellenőrzöm a Vércse kódot. Rendben van. Itt válik el a kék jelzés a sárgától. Az első Kinizsi százasom jut eszembe. 1994-ben félholt állapotban estünk be ide. Nyolcvan pár kilométernél jártunk. Talpamon tucatnyi vízhólyaggal. Vacogtunk a hidegben. Meleg teát adtak aminek szalonna íze volt. Szerintem szalonna zsírral volt kikenve a bogrács amiben főzték. A pihenő alatt annyira lemerevedtünk, hogy alig bírtunk vánszorogni. Minden lépés fájt.  Életem egyik meghatározó élménye volt az a túra. Utána 10 évig nem túráztam. :-) Most sokkal jobban vagyok futni kezdek az enyhe emelkedőn, aztán gyaloglásra váltok. Kb. 3 km-en keresztül emelkedik a murvás út. Nem baj, visszafelé ez lejtő lesz! A Gerecse 50-ből jól ismert szakasz jön, jól futható rész a körtemplomig. Ismerős pontőrök Nagy-Szilitsán János és Korcsmáros Sándorné. Idén hoztak fel vizet és házi készítésű sajtost. Hát mindkettő életmentő volt. Köszönjük! Rövid beszélgetés után nyargalok tovább Baj majd Tata felé.

Könnyű szakasz, végig lejt. Megy még a futás, de már bele-bele sétálok. 62,4 km-nél érek a Tatai-tóhoz ahol eltévedek. Az Est Mozihoz kellett volna menni. Semmi baj, 300 méter kitérő. Pecsételés után futnom kellene egy tókört.

iszkiri-topart.jpg

Beteg csiga módjára vánszorgom a tóparton. Nevezhetjük futásnak is. Megvető tekintetű, tiszta cipőjű futók néznek rám. Szánalmas hülye gyerek, gondolják és 6 perces kilométerekkel állva hagynak. Hátrahagynak megdögleni. Szó ami szó, volt már gyorsabb tóköröm. Valaki kopogtat. Tűnnyé innen - mondom neki - de berúgja az ajtót és kapok egy pofont. Holtpont barátom az. Most nem kedvelem. Visszatérek a Mozihoz, próbálom rendezni a sorokat. Tankolok és elveszem a sós perecet.

Gyaloglok kifelé a városból, perecet majszolva. Az útvonal egyszerű. Ahonnan jöttem, oda kell visszamennem, ugyan azon az útvonalon. Irány Szárliget. Innen már "csak" 38 km. Kezdek jobban lenni, futok is. Jönnek szembe a többiek, mindenki köszön és biztat. Ez erőt ad és futok tovább. Állítólag a negyedik helyen haladok. Jihhá. De ne felejtsük el, hogy ez nem verseny! A baji szőlőhegy után jön a kálvária és a stációk. Fölfelé van időm elolvasni őket. A meredek rész egész rövid és újra a körtemplomnál vagyok. Márton Danival (teljesítménytúrázó legenda) találkozom. Frissítés után megyek is tovább, mert hideg van.

Húzós emelkedő de tudom, hogy utána hosszú lejtő jön. Megpróbálom megfutni (a lejtőt), szembe sokan jönnek. Mindenkinek próbálok köszönni. Gratulálnak és biztatnak! Egész jó a mozgásom, pedig már 80 km körül járok. Szép lassan kezd sötétedni. Paripa hív telefonon, érdeklődik hogy elpusztultam-e már vagy még van bennem némi élet. Koldusszállásnál lámpát kapcsolok és belekocogok az éjszakába. Itt már senki nincs csak én és az erdő. Telihold van.

iszkiri-telihold.jpg

Nagy a mozgás az erdőben, az állatok aktívak. Gyakran zörög a bokor mellettem, ilyenkor egy pillanatra felszökik az adrenalin, de már túl fáradt vagyok ahhoz hogy féljek. Egyre többet gyalogolok és számolgatom a beérkezés valószínű idejét. Tornyópusztán eszem egy zsíroskenyeret. A nevemen szólítanak, kiderül, hogy VérKör rajongók a pontőrök. Jönnek a TT-re is. :-)

Elindulok az utolsó 16 km-re. Vacogok a hidegben. Kicsit futok, hogy felmelegedjek. Megmászom a Somlyót és újra szúróbélyegzőzöm. Sehol senki, kihalt a kulcsosház és környéke. Kísérteties hely. Felveszek még egy réteget és célba veszem a célt! 12 km van hátra. Futok és gyaloglok. 3-400 méternél többet már nem tudok egyben futni. Nagyegyháza előtt fényt látok. Egy másik futó az. Szép lassan beérem. Jólesik találkozni valakivel a kihalt erdőben. Innen együtt megyünk a célig. Egy darabig beszélgetünk, aztán elnémulunk. Gondolatainkba mélyedve tesszük meg az utolsó pár kilométert. Kicsit lassabban megyünk mint tudnék, de jól esik sétálni. Nem erőltetem. Átkelünk a felüljárón, innen már csak pár száz méter a cél. Megfutom! 

14 óra 46 perc alatt érek be a célba. Sikerült, megcsináltam! A szárligeti közösségi ház kihalt, a szervezőkön kívül mi ketten vagyunk csak. Gratulálunk egymásnak és átvesszük a jelvényt és az oklevelet. 

Könnyű százas nincs! Ilyen hosszú távon mindig akadnak nehéz pillanatok, váratlan helyzetek amire ott és akkor kell reagálni. Nem volt ez másképp most sem. Ennek ellenére azt mondom ez mégis a könnyebbek közé tartozott. Jó volt az idő és a pálya is. Viszonylag kevés szint volt az útvonalban (2400 m). Utólag azt mondom, hogy az erőnlétem és az egészségem is rendben volt. Főleg, mert másnap egészen jól éreztem magam és nem kellett újra tanulnom járni. A 3 réteg leukolpast megóvta a lábamat, nem lett csak egy minimális vízhólyagom.

Hogy lehet ennyit futni? Kérdeztétek többen tőlem. Amikor nem megy és mélyponton vagyok ezt szoktam mondogatni magamnak: "Ne nyafogjál, csak tedd az egyik lábad a másik elé!". Ennyi a titok. Próbáld ki, működik!

 

u.i: Menjetek futni!

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: százas Teljesítménytúra Gerecse Vértes Hideg Iszinik100

Medvéskör 2016

2016.11.30. 11:36 pamutmamut

Szombat reggel összefutottam Kapszival a boltban. Rövid ujjúban volt. Ennyire meleg nem volt de tény, hogy Kapszi kemény és tavaszias napsütés volt odakint. Ilyen időre készültem én is amikor elindultunk Péntek hajnalban Paripával a Medvéskörre.

(A Medvéskör 2016 októberben jött létre, nekem is jutott szerep a létrehozásában. A Medvéskör a VérKörhöz hasonló bármikor teljesíthető túra a Karancs-Medves vidéken. Táv: 63 km. Web: medveskor.hu) 

Az odaút simán ment Hatvanig, ahol eleredt az eső. Aztán már úgy szakadt, hogy csak lépésben tudtunk haladni. Somoskőújfaluba érve úgy döntöttünk, hogy várunk egy kicsit hátha eláll. Egyszer csak megjelent Zsolt a szállásadónk és beinvitált minket a Vargánya vendégházba.

Összekészültünk és 7:53-kor elindultunk. Már nem esik! Alig egy kilométer és már itt is a régi vasúti alagút. Nem kell ide lámpa, de a felénél már szart se látok! :-)

medves2.jpg

Telefonnal világítva átbotorkálok rajta. Átérve levetkőzünk. Eresztvényhez érve kicsit eltévedünk pedig GPS-el megyünk. 200 m kitérő belefér. Elered az eső. Elég gyorsan elérjük a Petőfi kunyhót és beolvassuk az első QR kódot. (A vár sajnos már a Szlovák oldalon található, a kódtól úgy 100 méterre.)

medves3.jpg

Az erdőbe érve megint letérünk egy kicsit a trackről, de hamar megtaláljuk a helyes irányt. Hamar a Medvés fennsíkon találjuk magunkat. 500 méter feletti dombos mezőn haladunk. Biztos szép lehet, ha nem szakad az eső. Szép lassan mindenünk átázik, a cipőnk már cuppog. Valahogy nem így képzeltem el otthonról. Nem is ilyen időt jósoltak mára. Rohadna meg! Szép kis napnak nézünk elébe. Nyílt (szárazon) jól futható terepen haladunk. Rónabányán megtaláljuk a második kódot. Nem haladunk túl jól.

Megállunk és felveszünk még egy réteget. 3 fok esőben nem kellemes. Abban maradunk, hogy amíg mozgunk nincs nagy baj. Megállni, tüttyögni nem lehet. Muszáj menni! A cipőben fázik a lábam. Aszfaltos szakasz, majd ismét sáros nyílt szakasz.

medves4.jpg

Csúszkálunk rendesen. Jelzések elég gyatrák itt, ezért marad a GPS. A kódhoz közeledve erdei tornapálya. Útközben több táblát is látunk, benézünk mindegyik mögé. Kód sehol. Már aggódunk, hogy elhagytuk. Aztán egyszer csak megvan! Huhh. 18,3 km Két-vár-köze. 

Eláll az eső de nem bízunk benne, hogy így is marad. Futunk tovább. A talaj néha ingoványra emlékeztet és sok helyen nagyon csúszik az avar alatt az agyagos földréteg. Elérjük a - jobb időket is megélt - salgótarjáni kempinget. Aztán egy parkon keresztülfutunk és egy rövid szakaszon a 21-es főúton haladunk, majd balra elhagyjuk azt. Eseménytelen szakasz jön, de már nem esik! :-) Egy széles úton haladunk és beszélgetünk amikor Paripa egyszer csak kiszúrja az út bal szélén lévő QR kódot tartalmazó táblát (Kercseg-lapos). Ezt majdnem sikerült benéznünk.

Futunk lefelé a faluba. Illetve futnánk de valaki jégpályát integrált a levelek alá. Brutál csúszós, köves lejtő. Botorkálva beérünk a faluba és az aluljáró előtt balra fordulunk. Átmegyünk a vasúti felüljárón majd irány a szállásunk. 28 km-nél járunk. Pólót és zoknit cserélünk a második, izmosabb kör előtt. Nem nagyon akarunk kimozdulni a melegből. A készletek feltöltése után elindulunk, hamar kiérünk a 21-es főútra és északnak vesszük az irányt. Átfutunk a határon és Szlovákiában folytatjuk.

medves5.jpg

Szerencsére nincs nagy forgalom az úton. A lovak után balra befordulunk az erdőbe és megkezdjük a mászást az Északi-zöldre. Az első pihenőnél megvan a kód is (32,8 km).

medves6.jpg

A határsávon haladunk tovább jobbra. Csak a határköveket kell követni. Az útvonal mint egy hullámvasút, csak itt fölfelé a lábaink visznek. Lefelé meg próbálunk talpon maradni a sárban. Egyik-másik emelkedő annyira csúszik, hogy szinte négykézláb tudunk csak feljutni rajta. 2 előre, 1 vissza az arány a haladásban. Hosszú, nehéz, majdnem 10 km-es szakasz ez. A végére már alig várjuk, hogy meglássuk a kilátót. Sehogy sem akar eljönni. Paripa kérdezgeti, hogy mikor érünk már oda. Próbálnám nyugtatni, de hát sok jóval nem szolgálhatok. Elérjük végre a vasszörnyet és felmászunk rá, mert ugyebár ott van a QR kód.

medves7.jpg

Persze a ködös időben semmit sem látunk. 

Egy kunkor után újra a sáros kanyarnál vagyunk és elindulunk lefelé. Köves lefelé után szántóföldek között kocogunk.

medves8.jpg

Újra aszfalt, de valahogy most jól esik. Karancsberényben megállunk a boltnál és veszünk egy kólát meg egy vizet. Nyílegyenes úton futunk kifelé a faluból.

medves9.jpg

Még csak délután van de szürkül. Fejlámpát veszünk fel, hogy az autóvezetők is lássanak ne csak mi őket. Lassan komótosan kocogunk. Végre beérünk Karancslapujtőre. (Nekem nagyon tetszik a neve, mesebeli! :-)) A hosszú egyenes út véget ér és a végén balra fordulunk. A polgármesteri hivatal előtt jobb kézre egy tábla hátulján megtaláljuk a cél előtti utolsó kódunkat. 50,2 km, 7 ó 34 p.

A faluból kifelé megállunk frissíteni. Megbeszéljük, hogy a vége így kicsit necces lesz. Muszáj futni ahol lehet. Rövid megálló után indulunk tovább. A falu után rögtön egy V-betűt ír le az útvonal. Odaérve látom a GPS-en de jobbra nincs út egyáltalán. Megyünk egy kicsit tovább, de látom hogy az az út nem jó felé kanyarodik. Percekig keressük a helyes irányt. Végül elindulunk egy párhuzamos úton. Kereszteződéshez érve látom, hogy jobbra fordulva visszatérhetünk a jó útvonalra. 2 út is van jobbra. A szélesebbet választva elindulunk, de nem ez a jó. Szívunk mint a torkosborz! Vissza. A másikon folytatjuk. Leszáll a köd és ránk sötétedik. Az út emelkedik, először enyhébben, majd egyre durvábban. A teteje előtt nem sokkal járhatatlan szakasz. Hangosan anyázunk, pattog a fogzománc! Hurrá megvan a piros jelzés. Újra a jó úton. Kb. 3 métert látunk, azt is homályosan. Valami horrorfilm részletbe sétálunk bele. Óriási kereszt a sötét, ködös erdőben. Ilyen helyeken szoktak áldozatokat bemutatni. 50 méter múlva kereszteződés, jelzés sehol. Előbb még megvolt! Picsába. Visszafordulunk és a keresni kezdjük.

A kereszt mellett meg is találjuk a bokatörő lejtőt. Világosban nehezen futható szakasz, most azt sem látom pontosan, hogy merre van az ösvény. Rátapadok a GPS-re és próbálom "kitapogatni" az utat. Aztán végre elérünk egy szélesebb utat. Rizsföldek között vezet az út. Ja nem, ez csak egy sima legelő csak van rajta egy kis víz. Kicsit előre megyek, próbálom húzni magammal a Paripát.

medves10.jpg

Csúszkálva kocogunk a cél felé. Szorít az idő, de számításaim szerint nincs gáz. Beérünk. Egy sorompó után újra elérjük Kercseg-laposát. Innen ismerős a terep (világosban az lenne). :-) Megint a brutál lejtő. Paripa csúszkál előttem, néha síel is. Megyek utána aztán egyszer csak dobok egy hátast. Puha sárba esem és csúszok egy fél métert míg megállok. Röhögök egy jót magamon. Kínomban persze! A ruhám leírhatatlanul sáros, de még a fejlámpám is. Na most aztán már tényleg érjünk be. Már látjuk a falu fényeit, felüljáró és a célegyenes. Beolvassuk a célnál az utolsó kódot. 9 óra 47 perc. Sima ügy! :-)

medves1.jpg

Beérkezés után irány a zuhany. Fantasztikus érzés tisztának lenni, a meleg víz meg egy csoda! :-) Zuhany után autóba ültünk és átmentünk Szlovákiába vacsorázni. Én káposztás sztrapacskát ettem bordával, utána meg egy somlóit. Visszatérve a szállásra pedig jött a hab a tortán. Sör és jakuzi az alagsorban...

Száraz időben egy kellemes 63 km-es terepfutás szép tájon, több helyen jó kilátással. Akinek tetszett a VérKör annak ez is fog. Esős novemberben egy kicsit más! :-) GPS nélkül már halottak lennénk. Csak a jelzéseket követve nehéz eltalálni.

A Vargánya vendégházat csak ajánlani tudom. Beérkezésünkkor termoszban meleg tea és rágcsálnivaló fogadott. A wellness részleg pedig tényleg jól esik a kimerítő nap után! Szép, tiszta, újszerű szállás!

Most meg itthon nyomom az ágyat, valami vírus ledöntött a lábamról! Betegen nem futunk! Pihenünk. :-)

Web: varganya.hu, medveskor.hu, verkor.hu 

 

Szólj hozzá!

Címkék: sár Terepfutás Hideg

Piros 85 (2016)

2016.11.02. 08:43 pamutmamut

2015-ben futottam először a Piros 85-öt. Kellemes élményekkel tértem haza, ezért idén is beneveztem. Tavaly túl jó időt mentem. 11 óra 48 percet, ezt szerettem volna idén megdönteni. De minek is? Hogy lássam a fejlődést tavalyhoz képest? Vagy talán azért, hogy ha már egy csomó szabadidőt rááldoztam a felkészülésre akkor már ne vesszen kárba az elvégzett munka. Egy kicsit nyomasztott is ez a teher, legközelebb inkább lazábbra veszem. Úgy éreztem a felkészülésem jól sikerült, de nem tudtam könnyen ráhangolódni a versenyre a megelőző napokban. A végére azért sikerült.

4:45-kor csörög az óra. Pakolok, indulok, Tatabányán felveszem a Szilvit. Budaörsön a célban hagyjuk az autót és Oszacki Géza szállít minket a rajtba. A rendezők valamiért nem biztosítanak buszt, pedig kereslet az lenne rá. Váli Pisti is indul idén, már másodszor. Együtt dumáljuk el az időt a rajt előtt. Kilépve az ajtón kellemes hűvös idő van, szél nélkül. 8:30-kor rajtol a kb. 140 fős mezőny.

p85-rajtutan.jpg

Az erdőhöz érve egy nyomsávosra szűkül az ösvény. Viszonylag lassan haladunk. Többen előzni próbálnak, de nemigen férnek el. Hátra van még 85 km nem értem hová rohannak, van még idő keménykedni. Itt látom először a srácot aki egy selfie boton egy GoPro kamerát cipel. (Utólag kinyomoztam, ő Kovács József helyett Kaszás Gábor :-) ) Három nagyobb hegyet kell megmászni az első 36 km-en. Az első a jól ismert Nagy-Kevély. A sziklás lefelét még mindig nem szeretem. Hiába, a lejtőfutásomat még fejlesztenem kell! Csobánka fölött a megszűnt Terep százas útvonalán futunk. Szép emlékeket ébreszt bennem a táj. Aztán egy kis aszfalt jön. A futók nagy része az út jobb oldalán fut. De miért? Nem értem őket. Itt az első ellenőrzőpont. Szilvi kicsivel előttem van, Pisti pedig mögöttem, őt nem látom. A pontőrök nem tudják ellátni az odaért futókat, ezért önellátásra váltunk. Itt töltök először a rossz ízű, sárga palackos, ismeretlen ISO-ból. (Állítólag többeknek hasmenése volt tőle.) Egy marék háztartási keksszel indulok tovább, útközben majszolom.

A Tölgyikrek után a Szőke-forrás-völgyében haladunk lefelé.

p85-volgy.jpg

Izgalmas és gyönyörű útvonal. Az ösvény egy-két helyen nagyon keskeny, bal oldalon meredek szakadék, lent pedig egy patak csörgedezik. Tökéletes terepfutó útvonal. A keskeny ösvényeken kerülgetem a gyalogosokat. A Piros 85-ön és a rövidebb résztávjain ugyanis gyalog is lehet indulni. Sőt régen csak gyalog lehetett, terepfutó nevezés csak néhány éve van. Az idő ragyogó, kb. 10 fok és enyhén felhős. Az időnként megerősödő szél azért egy kicsit kellemetlen, főleg megizzadva. A telefonom töltőre dugom. Idén végig Endomondo-val megyek, ami minden kilométerben mondja az időt és a megtett távot. Ez szívja az aksit ezért powerbankot is cipelek. Dömös előtt már éhes vagyok, de a pontig már nem eszem csak lassítana.

p85-domos.jpg

Olivabogyót és zsíroskenyeret eszem parízerrel és sok sóval.  

Masszív emelkedő jön a Duna-partról Dobogókőre. Az enyhébb emelkedőkön belekocogok, egész jól megy a mászás. 4 óra 38 perc alatt érek Dobogókőre (36 km). Ez szinte pontosan a tavalyi időm. Frissítés után hosszú ereszkedésbe kezdünk. A combomat érzem lefelé, a fékezéstől fárad. Pilisszentkereszten futunk keresztül, majd Pilisszántó szélét súroljuk. Itt határozottan könnyebb a terep mint az első 36 km-en, valami még sincs rendben. Ideje korán fáradok és lassulok. Talán a frissítéssel lehet a baj, valami nem tökéletes. Próbálok még többet inni és eszem is. Holtpont, nyögvenyelős kilométerek. Lassítok, de azért a lejtőket megfutom. Most kell nagyon ott lenni fejben! Ki kell bírni, utána jobb lesz. Eszembe jut a gondolat amit Lubics Szilvi FB oldalán olvastam: "Mindig van cucc a pincében, csak fel kell hozni.". Kezdem elengedni a tavalyi idő megdöntésének tervét.

Kopár csárdánál (53 km) Gulyásleves és VérKör teljesítők. Leves evés, ivás közben beszélünk pár szót. Indulok is tovább. Határozottan jobban érzem magam. Kakukk-hegy könnyen megvan és futás tovább.

p85-kakukk-hegy.jpg

Jihháááá! Jön az elpusztíthatatlan vagyok érzés! Jól megy. A Nagy-Szénás hegy mászása közben egy ismerőst látok magam előtt. Az enyhe emelkedőn kocogva érem utol Szilvit. Pár szót váltunk, de megyek is tovább. A terv szerint Nagykovácsiba még világosban kell beérnem. Ez sikerül is. A faluban egy fekete puli támad rám vicsorogva, Kaszás Gáborral közösen ordítjuk le a fejét, amire visszavonulót fúj. Aztán még egyszer elindul utánunk, de a gazdája visszahívja végre. Gábornak az első hosszú távú versenye. Gyomor problémákkal küzd, de azért igen-igen jól nyomja. Nagykovácsiban az ellenőrző ponton alig várom a tavalyi juhtúrót. Idén nincs! :-( Szárított paradicsom viszont van, hála istennek! :-) Szilvi akkor ér be amikor indulok. Csinálunk egy közös képet (teli szájjal :-) ).

p85-szilvivel.jpg

Még simán világos van amikor elindulok. Emlékeim szerint tavaly itt kapcsoltam lámpát. Amíg világos van nyomok egy kövér gázt. Lámpafénynél nehezebb lesz futni. Gábor megelőz, a köves lejtők jobban mennek neki. Megkezdődik privát kis versenyünk. Julianna major után kapcsolok csak fejlámpát úgy 71 km környékén.

Valamivel gyorsabb vagyok mint tavaly. János-hegy előtt beszólok Gábornak: "Most válik el a tapéta a faltól!" :-). Tudom, hogy lefelé gyorsabb, ezért felfelé próbálok előnyhöz jutni. Viszonylag gyorsan felérek.

p85-janoshegy.jpg

A meredek lépcső lefelé nem hiányzott. Hosszú, monoton ereszkedés. Gábor megint megelőz. Egy kisebb emelkedő jön amit megfutok. Makkosmária jön, az utolsó pont a cél előtt. Nem is frissítek csak dugókázok és rohanás a cél felé. 

A Budaörsi-hegyre felfelé is kocogok. Ellövöm az utolsó adag puskaport. Egészen görcshatárig erőltetem. 4-5 embert sikerül megelőznöm köztük Gábort. Elég jó kis előnyt sikerül kidolgoznom, innen már nem hagyom, hogy visszaelőzzenek. A jelzésekre nagyon figyelnem kell, itt már nem tévedhetek el. Egy fejlámpa fénye jobbra lent. Majdnem elindulok, de ez nem piros jelzés! Kiabálok az eltévedőnek: "Hééé, ez sárga!!". Bokatörő ereszkedés. Mikor lesz már vége?! Meglátom a város fényeit, de még mindig az erdőben botladozom. Végre aszfalt a lábam alatt. Megállok és hátra nézek, sehol egy lámpafény. Na lássuk mi maradt még a végére. 4:55-ös kilométer a nyolcvanhetedik! Bal kanyar, átvergődöm magam vagy 20 emberem akik a járda közepén állnak és végre itt a cél! 11 óra 33 perc. 15 perccel jobb mint tavaly!

p85-cel.jpg

Megkapom a díjazást és leülök! Ezek a legszebb pillanatok, nézem a beérkezőket és tapsolok. Gábor is beérkezik, gratulálunk egymásnak. Nagy verseny volt! A 48. helyen végeztem, közelítek az első harmadhoz. Érdekes volt, hogy a mostani verseny folyamán alig futottam egyedül, szinte folyamatosan volt valaki körülöttem. Az ellátás rendben volt, csak az ISO-t lenne jó lecserélni valami emberi fogyasztásra alkalmasra. A pontőrök lelkesedésén még van mit csiszolni, de végül is megtették azt amiért ott voltak. A végén a depo ponton hagyott csomagunkat nem találtuk meg a Szilvivel. Állítólag még nem érkezett be és csak éjfél körül várható. (?!) Na ezt nem várjuk meg. (Ezen remélem tudnak majd javítani.) Két mini vízhólyaggal megúsztam, de a combomban masszív izomláz van. :-)

Köszönöm a szervezést, talán jövőre is találkozunk!

Fotók: saját + Magyar Vándorok Teljesítménytúrázó Egyesülete (MVTE) 

u.i.: Menjetek futni!

Szólj hozzá!

Címkék: Terepfutás

Körző

2016.10.20. 11:33 pamutmamut

Egyre több olyan kör túra, trail van az országban ami bármikor teljesíthető. Közös jellemzőjük, hogy mindegyik kör, bármikor teljesíthető és van szintidő. Persze ez nem igaz mindegyikre, de a kivétel erősíti a szabályt. Nagyban hasonlítanak a népszerű teljesítménytúrákra. Ha a hétvégéd foglalt, ezeket hétköznap is nyugodtan teljesítheted. 
(A kör fogalma: Egy adott ponttól egyenlő távolságra lévő pontok halmaza.)
a
- A KÖR -
Ez volt az első ilyen jellegű project. Csanya és Donrazzino közös ötlete alapján 2013-ban. Durva terep, durva arcoknak. Igazolás: GPS online nyomkövetővel.
Táv: 152 km, (7200 m szint)
Tájegység: Börzsöny
 
- VÉRKÖR -
Nevezhetjük akár korszakalkotónak is. Először használt QR kódos ellenőrző rendszert, online oklevelet, érem automatát stb.. Jelenleg ez a legnépszerűbb kör az országban (több mint 820 teljesítés). 2014-ben jött létre Lovas Mátyás ötletéből, Nagy László (Paripa) közreműködésével. Gyalog, futva és kerékpárral teljesíthető. Április első szombatján teljesítménytúra keretén belül is teljesíthető. Igaz megfordított útvonalon. 
Táv: 77 km (1600m szint)
Tájegység: Vértes
 
- VÉRCSE -
Az első ami nem kör! Tatabánya a rajt és Oroszlány a cél. Szintén QR kódos ellenőrző rendszerrel. Lovas Mátyás és Nagy László Paripa ötlete alapján. Érdekessége a változó szintidő.
Táv: 101,7 km (szint:+2590m, - 2770m)
Tájegység: Gerecse, Vértes
 
- SUNSET eTRAIL -
Nagy László (Paripa) ötlete nyomán Lovas Mátyással közösen megvalósítva. Légy gyorsabb a napnál! Azaz csak nappal teljesíthető. Napfelkelte előtt nem lehet indulni, napnyugtáig pedig be kell érni. QR kódos rendszert használ. A szintidő futóknak lett kitalálva: max. 7 óra. 
Táv: 42 km (szint: 1000m)
Tájegység: Vértes
sunsetlogo.jpg

- MEDVÉSKÖR -
2016 novemberében indult. Bíró Zsolt az ötletgazda. A Karancs-Medves kistérség idegenforgalmát szeretné fellendíteni ezzel a túrával. A VérKörhöz hasonlóan QR kódos ellenőrző rendszert használ. Távja, szintideje barátságos, hamar népszerű lett. Érdekessége, hogy az útvonal egy kisebb része Szlovákián keresztül halad. Gyalog, futva és kerékpárral teljesíthető.
2018-tól egy rövidebb távon is lehet indulni, melynek neve Mackókör. 
Medvéskör táv: 63 km (szint: 1413 m)
Mackókör táv: 27 km (szint: 626 m)
Tájegység: Karancs-Medves
medveskor.jpg
a
- DÉL ZALA DOMBJAI ULTRA TRAIL 300 ÉS 3X100 - 
Szintén egy 2016-os kezdeményezés. Jelenleg ez a leghosszabb útvonal. A teljesítést GPS track-el kell bizonyítani és a megadott helyeken fényképet kell készíteni. A 300 km-es táv nem hiszem hogy túl népszerű lesz, de a 3x100 már többeket fog a természetbe csábítani. Kele Attila (Vidra) fejéből pattant ki az ötlet. Kerékpárral és gyalog teljesíthető.
Táv: 300 km (szint: 6000m)
Tájegység: Zalai dombság
dzd_300.jpg
a
a
- TÉRKÉPKÖRÖK -
Avagy ami a térképen kifér. Csetneki Sándor alkotta meg őket. A távok akár több részletben is teljesíthetőek. Szintidő nincs. Igazoláshoz az útvonallal kapcsolatos kérdésekre kell válaszolni vagy GPS track-et kell bemutatni. Nem meglepő módon a Budai a legnépszerűbb. Valószínűsítem, hogy számuk még bővülni fog.
- Budai térképkör
- Gerecsei térképkör
- Mecseki térképkör
Tájegység: Budai-hegység, Gerecse, Mecsek
terkepkorok.jpg
- ONE DOOR TRAIL -
Szervezője: Seres Milán. 2017-től teljesíthető. A teljesítés a Onedoor Trail mobil telefonos alkalmazással történik (kizárólag Android). 5 útvonal a Mecsekben 12 és 164 km közötti távokon. A rövidebb távok a kedveltebbek. A két hosszút (Zengő, Mecsek) még senki sem merte bevállalni.
Tájegység: Mecsek
onedoor_trail.jpg
- SZÉNÁS KÖR -
2018 júniusában indult útjára, Perl Gergő volt a kitalálója. A Budai és a Pilis hegység kevésbé látogatott helyeit fűzi fel. QR kódos rendszert használ. Két táv közül is lehet választani. Érdekessége, hogy a futó indulók a szintidőből kicsúszva átsorolódnak gyalogossá. A rövidebb táv, budapest közelsége és a táj hamar népszerűvé tette (főleg a rövid távot).
Nagykör táv: 75 km (szint: 2275 m)
Kiskör táv: 31 km (szint: 895 m)
Tájegység: Budai-hegység, Pilis
szenaskor.jpg
- BÜKK 900 ONLINE -
Lévai Viktor valósította meg a Bükk 900-as csúcsai túra online változatát. QR kódos rendszer működteti. Többféle táv közül lehet választani.  Különlegessége, hogy a csúcsokon elhelyezett QR kódokat tetszőleges sorrendben lehet beolvasni. 2017-ben indult sajnos, nem lett túl sikeres.
Táv: kb. 25 km (ideális útvonalon), Szint: kb. 1500 m 
Tájegység: Bükk
fc7d8086cee434ee6fcdde7e4622b6d6.png
- BÉKÉS HARCOS ÚTJA -
Kitalálta: Kovács József. GPS track-el vagy fényképpel igazolható a teljesítés. A Mátra hegyvidékén vezet mindkét útvonal. Barátságos szintidők segítik az indulókat. Ezidáig nem sokan teljesítették.
M59 - Táv: 59 km (szint: 2730 m)
M23 - Táv: 23 km (szint: 975 m)
bhu.jpg
- BUDAPEST KÖR -
Értelmi szerzők: Takács Krisztián "Csipi" és Kovács Zoltán "zsánklód". Az M0-ás mentén kell megkerülni Budapestet. Igazolni GPS track segítségével lehet. Nekem egy kicsit nyers, de talán pont ez a lényege. Ezidáig nincs teljesítő, de reméljük ez hamarosan változni fog.
Táv: 131,5 km (szint: 1900m)
Tájegység: Budapest külterület, Budai-hegység
budapestkor.jpg
- EGYÉB KÖRÖK -
Vannak az országban egyéb körök is. Mindegyiket nem sorolnám fel, de íme néhány példa:
- Balboa kör (Budai-hegység)
- Panorámakör (Budai-hegység)
- Sörkör (Oroszlány-Várgesztes, Vértes)

1 komment

Címkék: Terepfutás Túra Vértes VérKör